Ministerul Muncii acordă concediu și indemnizație părinților care îngrijesc copiii cu afecțiuni grave în vârstă de până la 16 ani

Ministerul Muncii acordă concediu și indemnizație părinților care îngrijesc copiii cu afecțiuni grave în vârstă de până la 16 ani

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat marți în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență de modificare a OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prin care părinții copiilor cu vârsta până la 16 ani cu afecțiuni medicale grave beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea acestora.

În urma dezbaterilor care au avut loc în decursul ultimilor luni între membrii Comisiei pentru Drepturile omului și reprezentanții Ministerului Muncii, Guvernul Tudose a luat decizia de a modifica actualul cadru legislativ în ceea ce privește condiţiile şi modalitatea de acordare a concediului medical şi a indemnizaţiei aferente pentru îngrijirea copilului bolnav în vederea creșterii accesului persoanelor asigurate la prestaţiile acordate de sistemul de asigurări sociale de sănătate.

„Atât în primul mandat, dar și în acest an am organizat împreună cu colegii mei de la Comisia pentru drepturile omului o serie de consultări cu cei de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru a identifica cele mai bune măsuri legislative prin care să acordăm suport real familiilor cu copii cu dizabilități. Mă bucur că în urma acestor discuții, Guvernul a găsit această soluție. Până acum, nu aveam în legislație o reglementare în cazul copilului cu afecţiuni grave, iar asiguraţii, respectiv părinții nu beneficiau de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea minorului bolnav în vârstă de până la 16 ani.”, a declarat Tamara Ciofu.

O dată cu această intervenție la nivel legislativ, fiecare părinte are dreptul să primească concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav pe o perioadă de 45 de zile pe an, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale. Durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul specialist, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Totodată s-a simplificat procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situaţiile în care asiguraţii beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă însoţesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene.

„Până la aceste modificări, asiguraţii aveau dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Așadar, consider că acum s-a intrat în normalitate prin acordarea dreptului fiecărui părinte să aibă grijă de copilul său, să-l îngrijească atunci când suferă de anumite afecțiuni grave care îi pun viața în pericol și în același timp să aibă dreptul la concediu și indemnizație de asigurări sociale de sănătate”, a subliniat deputatul social-democrat.

Lista afecţiunilor medicale se stabileşte de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, având în vedere elemente clinice, evolutive şi complicaţii ce determină prin severitatea tulburărilor morfologice şi funcţionale o durată cumulată a îngrijirilor medicale acordate copilului, exclusiv pentru afecţiunea de bază, de peste 90/180 de zile calendaristice pe an.

Stirea anterioara

Acțiune de amploare a polițiștilor dorohoieni! Șoferii și agenţii economici luați cu asalt

Stirea Urmatoare

Lege nouă pentru România. Devine obligatoriu în toate spaţiile publice. Iohannis a semnat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.