Băutura care previne infarctul și cancerul de colon

Băutura care previne infarctul și cancerul de colon

Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate.

Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime.

Taranii romani pretuiesc acest lichid atit de mult incat talentul de gospodina al femeilor se apreciaza in functie de cat de bine stiu sa prepare borsul. in Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant. in credinta populara, ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.

Se stie ca borsul elimina toxinele din organism, fiind recomandat in diete de slabit. Se poate bea cate o cana de bors (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de doua ori pe an, toamna si primavara. Terapia se recomanda persoanelor cu diabet, artrita, guta si cu probleme reumatice, hepatice si renale. Pentru oboseala cronica, se bea un sfert de litru de bors dintr-o data, ca sistemul nervos sa se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, fitoterapia recomanda bors, deoarece curata si fortifica organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana cu bors in care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bors, baut inainte de a manca. Persoanele care au afectiuni pulmonare se refac mai repede daca, in loc de apa, consuma in fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita).

Aceasta bautura se indulceste cu miere si se bea inaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin doua luni. in cazuri grave, terapia se poate prelungi inca doua saptamani. De asemenea, borsul scade tensiunea si reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza si infarctul, iar ultimele studii arata ca este anticancerigen, luptand cu cancerul de colon. Este folositor in boli cardiace, insomnii sau dupa un efort fizic sau intelectual. Singurele restrictii sunt in caz de ulcer gastro-duodenal si gastrita.

Stiati ca?
In loc de tarate de grau se pot folosi cateva felii de paine neagra (300g). in acest caz se pune mai mult malai. Cam 300g malai la 300g paine neagra. in rest, reteta este aceeasi. In varianta cu paine neagra, borsul se va acri in 5-6 zile.
Cand se prepara borsul vara, in ultima zi de fermentare, se pot adauga in vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel, telina, leustean. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai in ultima zi, pentru a da maximum de aroma.
Borsul se adauga in ciorbe numai dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe au fiert.
Prin partile Ardealului, exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi, iar cel care il prepara trebuie sa traga de par pe cineva, caci numai asa se acreste borsul.
Amestecat cu un strop de miere, borsul devine o bautura racoritoare excelenta, preferata si de copii.

Stirea anterioara

Povestea impresionantă a iubitei lui Bursucu. Andreea a trăit o adevărată dramă

Stirea Urmatoare

Zece șoferi au rămas fără permis în doar o oră la Flămânzi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.