Ce este bine să mănânci dacă te simţi obosit

Ce este bine să mănânci dacă te simţi obosit

Dacă nu ai o alimentaţie care să includă vitaminele, mineralele şi alte nutrimente de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali, ai o probabilitate mai mare de a te simţi obosit.

Dacă sari peste micul dejun, dacă la prânz mănânci un sandviş, iar seara încerci să compensezi ce nu ai consumat pe parcursul zilei, să nu te miri că te simţi obosit. Iată care sunt sfaturile de care să ţii cont!

Încearcă să nu sari peste micul dejun, care îţi furnizează energia pentru prima parte a zilei.
Masa de prânz este indicat să conţină carne, sursă de proteine stimulente.
Dacă după-amiază ţi se face foame, sunt de preferat fructele sau iaurturile ca gustări.
Fiecare masă a zilei este recomandat să conţină un produs crud – o legumă, un fruct. Dacă ai anemie, este bine să le alegi pe cele care conţin vitamina C.
 
Ce să consumi cât mai des
Citrice: sunt o sursă importantă de vitamina C, care conferă energie organismului şi favorizează absorbţia fierului.
Linte: conţine proteine vegetale, precum şi de fibre, vitamine şi minerale (fier).
Banane: au calităţi nutritive importante. Sunt ideale contra oboselii şi induc repede senzaţia de saţietate.
Peşte: în special peştele gras (somon) este sursă de vitamina D, al cărei nivel scade în sezonul rece, când ne expunem mai puţin la soare. În plus, tocmai oboseala este un simptom al carenţei de vitamina D.

De ce este important să bei apă
Dacă uiţi frecvent să te hidratezi de-a lungul zilei, este posibil să te simţi obosit. Un aport de apă redus cu 2% poate priva organismul de 20% din energia de care are nevoie pentru a funcţiona. Încearcă să bei cel puţin 1,5 litri de apă pe zi.

Oboseala este probabil cel mai frecvent întâlnit simptom care ne afectează starea de bine. O întâlnim la majoritatea grupelor de vârstă şi, de multe ori, este strâns legată de planul alimentar. Numeroase boli, precum şi anumite carenţe de vitamine sau minerale pot declanşa această stare, cu grade diferite de intensitate: hipotiroidia, hepatitele virale sau toxice, anemia, depresia, sindromul de apnee în somn, deficitul de fier, magneziu, B12 etc.

Când oboseala se accentuează sau persistă, este indicat sa consultaţi medicul, care vă poate recomanda şi setul de analize sau consultaţiile din alte specialităţi, în vederea stabilirii cauzei/lor, mai ales că panelul afecţiunilor „vinovate“ este foarte larg. Medicul asociază datele din anamneza pacientului (istoricul personal) pentru a căuta ţintit boala sau bolile suspectate, automedicaţia sau autoprescrierea de analize nefiind indicate (putem omite sau masca o afecţiune asociată, tratând doar ceea ce este evident).

Alimentaţia şi odihna sunt factori important în combaterea oboselii, indiferent de cauza ei. Hidratarea adecvată se regăseşte şi ea în regulile de stil de viaţă sănătos, ca şi orarul regulat de mese (nu este suficient să consumăm alimente sănătoase, dacă avem doar o masă pe zi, de exemplu).

Fructele oleaginoase (de preferat, crude ) sunt o sursă excelentă de magneziu şi acizi graşi Omega-3, care contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos. Magneziul, care este implicat în peste 300 de reacţii chimice din corp, este prezent în fructe şi legume, peşte, cereale integrale.

Vitamina B12 este implicată în metabolizarea glucozei, principala sursă de energie a corpului uman, dar şi în metabolismul lipidic, proteic sau al hemoglobinei. Anemia este o afecţiune des întâlnită şi care are ca simptom principal oboseala , alături de paloare, ameţeală, tahicardie. Vitamina B12 provine din surse animale - carne, lactate, ouă, astfel încât, la persoanele vegetariene, este nevoie să urmărim periodic nivelul din sânge sau să administrăm suplimente (când este nevoie). Vitamina B12 din sursele vegetale (anumite ciuperci, drojdie etc.) are, ca şi fierul vegetal, o absorbţie mai redusă decât din sursele animale.

Cerealele integrale aduc în meniu o paletă semnificativă de vitamine şi minerale şi, la fel de important, nu induc un vârf glicemic postprandial la fel de mare ca făina albă. În traducere liberă, după ce consumăm cereale refinate, oboseala se amplifică.

Ceaiul cu ginseng este un aliat important în combaterea oboselii, fiind cunoscut şi folosit de mii de ani, ca şi ceaiul verde sau negru ori cafeaua. Excesul poate amplifica însă această stare, aşa că atenţie la cantitate!

Oul este o sursă ideală de vitamina D, dar şi de aminoacizi esenţiali, ceea ce îl face un fel de superaliment când este vorba de oboseală. Vitamina D se regăseşte în produsele animale sau se produce în corp când ne expunem la soare; este implicată în numeroase acţiuni, nu doar clasica sănătate a sistemului osos, ci şi în producerea de energie.

O alimentaţie variată, cu elemente cât mai puţin procesate, cu un orar de mese regulat, hidratare corespunzătoare, pauze de relaxare sau de somn sunt valenţe obligatorii ale stării de bine şi echilibru în corp, indiferent de vârstă sau profesie.

Stirea anterioara

Pompierii solicitați pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un garaj din Botoșani - FOTO

Stirea Urmatoare

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2025. Obiceiuri care nu sunt recomandate în această zi sfântă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.