Cum îți afectează sănătatea dormitul cu televizorul aprins

Cum îți afectează sănătatea dormitul cu televizorul aprins

Dacă adormi frecvent în timp ce te uiți la filme sau emisiuni înainte de culcare, ar trebui să renunți la acest obicei pentru a asigura un somn odihnitor și sănătos. Descoperă riscurile asociate dormitului cu televizorul aprins în fiecare seară.

Mulți consideră că adorm mai ușor când se află în pat cu televizorul pornit. Cu toate acestea, medicii avertizează că nu este benefic să facem un obicei din acest comportament dacă dorim să avem un somn de calitate.

Privitul la televizor este o activitate pasivă, mai relaxantă în comparație cu alte activități precum navigarea pe rețelele sociale sau jocurile pe calculator. Totuși, dacă alegi să urmărești un film de groază sau de acțiune înainte de culcare, nivelul de adrenalină din organism poate crește, împiedicându-te să adormi.

Conform unui studiu, persoanele care se uită la televizor înainte de culcare nu dorm mai puțin. Totuși, durata somnului poate fi redusă în cazul celor care utilizează telefonul sau tableta în apropierea orei de culcare. Chiar și în comparație cu alte dispozitive, televizorul poate afecta calitatea somnului și poate contribui la anumite probleme de sănătate.

Ce se întâmplă când dormi cu televizorul pornit?
Toate dispozitivele cu ecran, inclusiv televizoarele, telefoanele și tabletele, emit lumină albastră, iar acest lucru poate afecta ritmul circadian al corpului, conform Sleep Advisor. Această formă de lumină poate fi problematică înainte de culcare din mai multe motive:

Inhibă secreția de melatonină:
Melatonina, un hormon produs de glanda pineală situată între cele două emisfere cerebrale, ajută la inducerea și menținerea somnului. De aceea, este cunoscut și ca hormonul somnului. Melatonina este eliberată în mod natural în sânge seara, odată cu lăsarea întunericului. Nivelul său maxim este atins chiar înainte de adormire, apoi scade treptat până dimineața.

Melatonina transmite corpului semnalul că este timpul să se pregătească pentru somn. Dacă ai obiceiul să dormi cu televizorul aprins, lumina albastră pe care o emite poate suprima producția acestui hormon.

Efect stimulant pentru creier:
Lumina albastră stimulează producția unor hormoni responsabili de starea de alertă în timpul zilei: cortizolul, adrenalina și serotonina. Acești hormoni, acționând împreună, mențin un nivel crescut de energie.

Lumina albastră are cel mai puternic efect stimulant, urmată de lumina albă (asemănătoare cu lumina zilei). Pe de altă parte, lumina roșie nu influențează ritmul circadian, iar lumina galbenă și cea portocalie au un impact minim. Prin urmare, este important să eviți expunerea la lumină albastră și albă seara, înainte de culcare. Dacă totuși ai nevoie de lumină noaptea, optează pentru o sursă de lumină roșie, galbenă sau portocalie.

Inhibă somnul profund:
Dormitul cu televizorul aprins pe tot parcursul nopții poate împiedica intrarea în stadiile profunde ale somnului din cauza expunerii constante la lumina albastră. Somnul profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente (non-REM), este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Acesta îndeplinește mai multe roluri vitale:

- Asigură recuperarea fizică prin repararea țesuturilor și consolidarea mușchilor.
- Sprijină sistemul imunitar.
- Contribuie la consolidarea memoriei și la procesarea informațiilor învățate pe parcursul zilei.
- Reglează metabolismul și greutatea corporală.
- Restabilește nivelul de energie și resursele cognitive.

Expoziția la lumină albastră determină corpul să elibereze cortizol, crezând că este momentul să fie treaz, acest hormon împiedicând intrarea în etapa de somn profund. Chiar și o cantitate mică de lumină poate activa creierul și perturba relaxarea completă și odihna profundă.

Crește riscul de boli cronice:
Practica de a dormi cu televizorul aprins poate contribui la numeroase probleme de sănătate. Expunerea la lumină pe timpul nopții poate afecta capacitatea organismului de a secreta insulină în mod adecvat, crescând astfel riscul de rezistență la insulină, diabet și alte afecțiuni cardiometabolice.

Un studiu publicat de JAMA Internal Medicine în 2019 a relevat că dormitul cu o sursă de lumină artificială activată, cum ar fi cea provenită de la televizor, crește riscul de obezitate. Cercetătorii au observat că acest risc a rămas crescut chiar și atunci când participanții la studiu nu au suferit modificări în durata sau calitatea somnului.

Prin urmare, chiar dacă ai senzația că te odihnești bine când dormi cu televizorul pornit, acest obicei ar putea afecta totuși sănătatea pe termen lung.

În concluzie, deși a privi la televizor înainte de culcare este o activitate pasivă ce te poate ajuta să te relaxezi, există riscul de a avea un somn neodihnitor. Pentru a contracara aceste efecte, ar fi mai bine să:
- Dedici timp acestei activități mai devreme în seara;
- Închizi televizorul cu cel puțin o oră înainte de culcare;
- Încerci sunete albe (sau zgomot alb) dacă ai nevoie de fond sonor pentru a adormi, deoarece acestea au efect liniștitor;
- Reduci luminozitatea ecranului sau să porți ochelari de protecție cu filtru de lumină albastră dacă nu poți renunța la televizor înainte de culcare;
- Setezi oprirea automată după un anumit interval de timp pentru a nu fi expus luminii pe toată durata nopții.

Stirea anterioara

Mașină izbită de trenul Dorohoi – Iași. Două fete au ajuns la spital, una dintre acestea în stare gravă - FOTO

Stirea Urmatoare

Tristețe mare printre bugetari. Ziua de 3 ianuarie NU va mai fi zi liberă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.