Polițiştii botoşăneni alături de copii, în „Școala siguranţei Tedi 2025”
Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional „Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală.
La nivelul judeţului Botoşani, în program s-au înscris 65 clase de elevi. Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar „Tedi” asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi.
Activităţile se desfăşoară pe baza materialelor educaţionale şi a scenariilor didactice din cadrul programului Şcoala Siguranţei Tedi. Toate informaţiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro.
În luna martie 2025, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost alături de elevii ai şase şcoli înscrise în program Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceau” Dorohoi, Şcoala Gimnazială „Spiru Haret Dorohoi, Şcoala Gimnazială Platon Ciucă Hăneşti, Şcoala Gimnazială Mihai Constantineanu Dorobanţi şi Şcoala Gimnazială nr.1 Nicşeni.
În cadrul întâlnirilor poliţiştilor cu peste 200 de copii, aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme: siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, relaţiile cu colegii, accesarea internetului, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţăşi copilul ca pasager.
Activităţile în cadrul acestui proiect vor continua pe tot parcursul anului şcolar.
Poliţiştii vă reamintesc o serie de discuţii pe care trebuie să le aveti cu copii dumneavoastră pentru ca aceştia să fie în siguranţă:
Cine sunt prietenii tăi on-line?
Fii selectiv în legătură cu persoanele pe care le adaugi ca prieteni/care te urmăresc. Ține minte că atunci când adaugi pe cineva ca prieten el îţi poate vedea toate datele personale.
Ce ţie nu îţi place, altuia nu îi face !
Fii atent la imaginea ta, dar în acelaşi timp ai grijă că ceea ce postezi să nu fie ofensator sau deranjant pentru ceilalţi.
Contactul cu persoane necunoscute
Despre persoanele pe care le întâlneşti în mod virtual ştii foarte puţine lucruri. E aproape imposibil să ştii dacă vârsta, numele, adresa sau pozele persoanei cu care vorbeşti sunt adevărate şi totul până la urmă se reduce la încredere.
Tu câtă încredere poţi avea într-un străin?
• Dacă o persoană este neplăcută, îţi adresează întrebări personale sau intime, te hărţuieşte sau ameninţă verbal, încheie discuţia cu acea persoană.
• Nu da date personale, poze cu tine şi nu te expune la webcam persoanelor pe care le întâlneşti în mediul online.
• Nu te întâlni în viaţa reală cu persoane cunoscute în mediul online fără să îţi anunţi părinţii înainte. Nu merge niciodată singur la o întâlnire de acest fel.
• Ai încredere în intuiţia ta. Dacă simţi ceva în neregulă cu persoana cu care te întâlneşti, mai bine renunţă la întâlnire.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.