Vortexul polar face prăpăd. O primăvară cum nu s-a mai văzut. Viscol și –10°C în aprilie

Vortexul polar face prăpăd. O primăvară cum nu s-a mai văzut. Viscol și –10°C în aprilie

După zilele calde de primăvară, vremea se schimbă drastic în România. Vortexul polar aduce un val de frig, cu ninsori și viscol, iar prognoza meteo pentru acest weekend nu este deloc îmbucurătoare.

Deși temperaturile medii se vor situa aproape de cele normale pentru această perioadă, prognoza meteorologică semnalează o schimbare semnificativă a vremii, cu fenomene extreme, inclusiv ninsori și viscol. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează asupra unui episod de răcire bruscă care va afecta întreaga țară în acest weekend.

Anunțuri de la ANM și prognoze meteo pentru weekend
Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru sfârșitul acestei săptămâni, prognoze detaliate ce vizează întreaga țară.

Conform estimărilor ANM, în perioada sâmbătă 5 aprilie, ora 10:00, până luni 7 aprilie, ora 18:00, România se va confrunta cu precipitații semnificative, ce vor include ploi torențiale, vijelii și chiar grindină în unele zone.

Cantitățile de precipitații vor varia între 10 și 20 l/mp, cu posibile acumulări de până la 30-40 l/mp în anumite regiuni.

În partea de nord a țării, în special în zonele montane, vor apărea ninsori și viscol puternic, iar vântul va atinge rafale de 75-85 km/h, provocând disconfort termic sever.

Temperatura se va răci considerabil, iar nopțile vor fi deosebit de reci, cu valori minime ce vor atinge -7°C, iar pe alocuri, chiar -10°C. Aceste condiții vor favoriza bruma și înghețul, afectând mai ales zonele joase de relief.

Cod galben de vânt și viscol pentru zonele montane
Meteorologii au emis și o avertizare de cod galben pentru intensificări semnificative ale vântului, care vor afecta mai multe județe, printre care Satu Mare, Maramureș, Bihor, Arad, Timiș și multe altele.

În aceste regiuni, vântul va suflă cu 50-70 km/h, iar în zonele montane, rafalele vor atinge până la 85 km/h, ceea ce va duce la formarea viscolului.

Declarațiile experților Elena Mateescu și Roxana Bojariu
Elena Mateescu, directorul ANM, a subliniat pentru România TV că, deși vremea va deveni deosebit de rece, fenomenul nu este neobișnuit pentru luna aprilie.

„O vreme în răcire la acest sfârșit de săptămână și pe parcursul săptămânii viitoare. Iarna revine în zona țării noastre, mai ales în zona montană, unde vor predomina ninsorile. Vântul va putea avea intensificări semnificative, vorbim de 75-85 km/oră, va fi viscol. În același timp, de mâine până luni seara, la ora 18, va fi o informare meteorologică ce vizează toată gama fenomenelor specifice acestui sfârșit de săptămână și debut de săptămână, adică precipitații predominant sub formă de ploaie la început, cu cantități care pot cumula 15-20l/m² și chiar valori de peste 30l/m², ninsori în zona montană, asociate și cu intensificări ale vântului, așa cum menționăm, dar și în zonele mai joase de relief.”, a declarat Mateescu.

De asemenea, climatologul Roxana Bojariu a explicat că primăvara este un anotimp de tranziție, cu fluctuații puternice de temperatură.

„Cum ați văzut e vorba de o schimbare drastică de vreme. Nu trebuie să ne surprindă, primăvara e anotimp de tranziție și fluctuatii de vreme, primăvara și toamna sunt mai mari decât vara și iarna. Se reconfigureaza toate tipurile de circulatie. Sunt afectate zonele nordice prima data și apoi toata țara o să simtă efectele transportate de aer care inlocuiește aerul cald cu umiditate crescută și avem și ploi și manifestări de tip instabilitati. Temperaturi foarte scăzute vor determina și inghet la sol și aici avem și în functie și de zona și de cum pătrunde aerul foarte rece precipitatii, ninsoare”, a precizat Bojariu.

Prognoza pe termen lung
Conform estimărilor ANM, săptămâna 7-14 aprilie va fi una cu temperaturi sub media normală a lunii aprilie, cu abateri termice de până la -3.5°C.

Precipitațiile vor fi prezente în zonele montane, unde va ninge semnificativ, dar și în zonele mai joase de relief, unde se vor înregistra ploi și precipitații mixte.

Fenomenul de viscol și ninsori puternice
În această perioadă, România se va confrunta cu un episod de vreme severă. Potrivit experților, primăvara va aduce atât vreme instabilă, cât și fenomene meteorologice intense, care vor afecta în special regiunile nordice și montane ale țării.

În pofida faptului că acest tip de vreme nu este ieșit din comun pentru primăvară, contrastul cu temperaturile ridicate din zilele anterioare va fi brusc și, în multe cazuri, neașteptat.

Surprizele meteorologice ale lunii aprilie
În aprilie, natura își urmează ciclul de reînnoire, dar schimbările bruște de vreme pot aduce și surprize neplăcute. De la temperaturi scăzute și brumă până la ploi abundente și furtuni violente, aprilie rămâne o lună în care orice tip de vreme este posibil.

Fenomenele extreme care se pot manifesta la începutul lunii sunt un reminder al imprevizibilității vremii din această perioadă a anului.

Stirea anterioara

De ce e sănătos să consumi primăvara salată de păpădie

Stirea Urmatoare

Atenție! Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și ninsori în județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.