Cum putem prepara și folosi corect siropul de propolis
Propolisul are proprietati antiinflamatoare, antiinfectioase, antivirale, antibiotice, antiseptice, antihemoragice, regeneratoare, cicatrizante, energizante, tonice, antitumorale, fiind util in tratarea unei game largi de afectiuni, acute sau cronice. Pentru prepararea siropului aveti nevoie de 50 g de propolis, 50 g de miere de albine organica si 200 ml de apa.
Propolisul si apa se pun intr-o oala smaltuita care mai apoi se pune la fiert, la foc mic, vasul fiind acoperit, pana cand apa din vas scade la jumatate. Dupa aceea, se lasa produsul la racit, iar cand acesta este inca caldut, se strecoara si se pune intr-un recipient din sticla. Cand produsul este in sticla sau borcanul folosit, se incorporeaza mierea de albine, omogenizand. Siropul se pastreaza la frigider timp de 2 saptamani.
Actiunea siropului are efecte benefice in caz de viroze respiratorii, tuse, boli inflamatorii, bronsite, astm bronsic, raceala, gripa, oboseala, leziuni cutanate. Se administreaza 2-3 lingurite zilnic, dupa mesele principale. in cazul leziunilor cutanate, se aplica cateva picaturi pe locul afectat de 3-4 ori pe zi, masand usor. Este contraindicata administrarea siropului persoanelor care sufera de hepatite cronice, diabet, alergii la miere, polen sau propolis si copiilor cu varste sub 2 ani.
Proprietatile terapeutice (antiseptice, antifungice si cicatrizante) ale propolisului sunt cunoscute inca din Antichitate, astfel ca papirusurile egiptene confirma faptul ca acesta era utilizat drept medicament antimicrobian, fiind folosit deseori pentru tratarea plagilor sau vindecarea afectiunilor digestive si respiratorii. Azi, propolisul este cunoscut si apreciat ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice oferite de natura, eficienta sa fiind demonstrata in tratarea a cel putin 200 de afectiuni.
Datorita compozitiei sale foarte complexe, propolisul stimuleaza formarea de anticorpi si ajuta la absorbtia nutrientilor in organism, fiind foarte eficient in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Tocmai de aceea, consumul de propolis este foarte potrivit atat in sezonul rece, cat si primavara si toamna, cand avem o imunitate precara, tinand departe gripa si raceala
Propolisul contine antibiotice vegetale si multe elemente chimice de care organismul uman are nevoie pentru a se mentine sanatos: flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP si componente ale complexului B), oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceara, rasini si balsamuri, uleiuri volatile.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.