Limba rusă, reintrodusă în colegiile militare din România după 30 de ani. Va fi materie opțională. „O decizie rațională”

Limba rusă, reintrodusă în colegiile militare din România după 30 de ani. Va fi materie opțională. „O decizie rațională”

După mai bine de 30 de ani, în care nu a mai fost studiată în școli, limba rusă e introdusă că materie opțională în orarul colegiilor militare.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că a fost o solicitare clară din partea Ministerului Apărării. „E o decizie rațională”, spun surse militare, „pentru că armata română trebuie să știe, limba potențialilor adversari”.

Elevii colegiilor militare vor putea învăța limba rusă de la clasa a IX-a și până la absolvire câte o oră pe săptămână. Rusa primește astfel statutul de disciplină opțională ca limbă modernă 3 și e menționată explicit în proiectul noilor planuri cadru, pe lângă engleză și franceză. De fapt, cursanții liceelor militare sunt singurii pentru care limbile moderne sunt stabilite exact.

Bogdan Cristescu, secretar de stat Ministerul Educației: „Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în liceele militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia. Introducerea unei discipline... am încercat să ne adaptăm tuturor”.

Virgil Bălăceanu: „Plecăm de la ideea că Federația Rusă rămâne principala amenințare, un militar trebuie să cunoască limba celui care poate să-i fie inamic sau adversar. Armata României va avea nevoie de cunoscători de limbă rusă. Ca atare consider că o asemenea soluție este binevenită. În perioada în care noi eram în Tratatul de la Varșovia, limba rusă constituia o necesitate a cooperării, limba engleză era legată de învățarea limbii posibilului adversar”.

Aurel Constantin Soare, director Breaza: „Toate institutele de învățământ militar au această opțiune. Înțelegi oamenii care vorbesc această limbă”.

Profesorii de rusă spun că, la o oră pe săptămână, elevii pot deprinde în primul an elemente de conversație și un vocabular minimal. În prezent, doar 700 de elevi din două milioane, câți sunt în școlile de stat, studiază rusa ca limbă modernă 1, iar manualul după care învață aceștia a fost tipărit acum 22 de ani.

În București, de exemplu, au rămas numai doi profesori. Limba rusă a fost introdusă în școlile din România în 1948 și a rămas obligatorie timp de 20 de ani, însă după 1989 majoritatea școlilor au înlocuit-o cu limba engleză, pe măsură ce afinitățile comunității s-au schimbat, iar profesorii de rusă au ieșit la pensie.

Acum sunt 5 licee militare în țară, la Câmpulung Moldovenesc, Breaza, Constanța, Craiova și Alba Iulia. Împreună primesc 700 de noi cursanți după sesiunea de admitere în care concurența este în general de doi candidați pe loc. Programa se concentrează pe matematică, fizică și informatică, pregătind elevii pentru Academia Militară.

Stirea anterioara

Trei români arestaţi de poliţiştii spanioli după ce au dat 40 de spargeri în vile de lux din Madrid

Stirea Urmatoare

Acoperișul unei case s-a aprins de la un coș de fum neizolat termic. Au ars aproximativ 50 de metri pătrați de acoperiș

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.