De ce ne trezim dimineața cu dureri de cap

De ce ne trezim dimineața cu dureri de cap

Durerile de cap ce apar dimineata, imediat ce v-ati trezit, sunt extrem de neplacute si sunt ultimul lucru de care aveti nevoie inainte de a merge la serviciu. O astfel de durere de cap provoaca frustrare si poate da intregul program matinal peste cap.

Medicii spun ca exista solutii pentru a o evita si daca aveti grija de organismul vostru, durerea nu va mai reveni. Iata cateva sfaturi esentiale care va pot scapa de durerile de cap matinale.

1. Durata somnului
Specialistii atrag atentia ca in fiecare noapte ar trebui sa va odihniti intre 7 si 8 ore. In momentul in care odihna este sub acest interval, organismul intra intr-o asa-numita „stare de panica" si raspunde prin mecanismul hormonal „fight or flight" („lupta sau fugi"), care se traduce, practic, printr-o crestere a tensiunii arteriale, a batailor inimii, dar si prin aparitia stresului.

Ce este de facut? O solutie de moment sunt antiinflamatoarele, care pot ajuta la reducerea sau chiar la disparitia cefaleei. O alta varianta este reprezentata de un somn scurt, de 20-30 de minute, insa nu trebuie depasita o jumatate de ora, pentru ca durerea de cap nu numai ca nu va trece, dar este posibil sa se inteteasca. Pe de alta parte, daca depasiti 9 ore de somn pe noapte, nivelul de serotonina din creier poate scadea, iar acest lucru cauzeaza dureri de cap.

2. Endorfinele pot fi responsabile de cefalee
Dimineata, nivelul endorfinelor, hormoni responsabili cu starea de bine, este unul foarte scazut, iar asta duce si la scaderea nivelului altor neurotransmitatori, precum serotonina. Acest efect in lant este tradus prin micsorarea vaselor de sange din creier, care poate da dureri de cap. O solutie la indemana este efectuarea exercitiilor fizice, care cresc nivelul de endorfine.

3. Consumul de alcool
Indiferent de cantitatea de alcool consumata cu o seara inainte, aflati ca aceasta poate fi o cauza a durerilor de cap. Doar cateva paharele de alcool duc la deshidratare, ce inseamna o reducere a volumului de sange care ajunge in creier. Apa, bauturile pe baza de electroliti sau vitamina C pot fi solutii rapide pentru o dimineata fara dureri de cap.

4. Sforaitul si apneea in somn
Pe langa faptul ca va veti odihni cu intreruperi, sforaitul poate fi un semn al apneei in somn. Aceasta afectiune este caracterizata prin senzatii de sufocare, chiar de oprire a respiratiei pentru o perioada scurta de timp. Aceste episoade de respiratie anormala inseamna ca o cantitate mai mica de oxigen ajunge la creier, iar de aici apare si durerea de cap.

5. Starile de depresie
Daca aveti stari depresive dimineata, acestea pot fi o alta cauza a cefaleei. Starile depresive sunt asociate cu niveluri scazute ale hormonului serotonina. In cazul in care nu puteti scapa repede de sentimentele negative, trebuie sa va adresati medicului. Acesta va va prescrie antidepresive si sedinte de terapie care va vor ajuta sa va puneti din nou pe picioare!

Stirea anterioara

Andra a câștigat procesul cu cel care i-a furat numele de scenă. Ce s-a întâmplat!

Stirea Urmatoare

Autoturism cuprins de flăcări în timp ce se deplasa pe un drum din județ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.