Cu cât timp nu trebuie să mănânci înainte de analize?

Cu cât timp nu trebuie să mănânci înainte de analize?

Majoritatea analizelor de sânge necesită o perioadă de repaus alimentar înainte de recoltare. Alimentele și anumite băuturi pot afecta glicemia, trigliceridele, enzimele hepatice și alte teste comune. Pentru a obține rezultate precise, aflați cât timp nu ar trebui să mănânce înainte de analize.

Pentru majoritatea analizelor de sânge uzuale, medicii recomandă recoltarea „a jeun”, adică fără alimente, deoarece mâncarea poate afecta rezultatele. Nivelurile anumitor parametri din sânge pot fi modificate temporar de nutrienții din alimente și din anumite băuturi, astfel încât măsurătorile pot să nu ofere o imagine exactă a stării dvs. de sănătate.

Ce tipuri de analize sunt afectate de alimentație?
Din cauza riscului de a obține rezultate inexacte, multe analize standard recomandate anual impun repaus alimentar.

Acestea cuprind:
glicemia, care crește după mese, în special dacă sunt consumați carbohidrați;
trigliceridele, care cresc atunci când sunt consumate grăsimi și colesterol;
enzimele hepatice (ALT, AST și GGT), care sunt afectate de alimentele grase și alcool;
fierul seric, care se schimbă atunci când consumați alimente și băuturi care împiedică absorbția acestui mineral, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau alimentele și băuturile bogate în calciu și fibre; electroliții (sodiu, potasiu), care pot fi afectați de consumul excesiv de sare;
analize pentru evaluarea funcției renale: creatinina, eGFR și ureea serică, care pot fi afectate de cantitatea de proteine și de alimente;

De asemenea, există teste de sânge care nu sunt afectate de alimentație și nu necesită repaus alimentar. Această categorie cuprinde:
analize hormonale;
teste inflamatorii, cum ar fi proteina C reactivă, VSH și fibrinogen;
hemograma, care măsoară cantitatea și clasificările de celule din sânge;
testarea anticorpilor, cum ar fi pentru boli autoimune sau infecții;
teste genetice.

Cu cât timp nu trebuie să mănânci înainte de analize?
În funcție de analizele recomandate de sânge, ar trebui să nu mănânci cu 8 până la 12 ore înainte de recoltare, conform MedlinePlus.

Pot fi unele analize care necesită un repaus alimentar mai lung. Înainte de analize, medicul care ți-a prescris analizele sau laboratorul la care te-ai programat pentru recoltare trebuie să te informeze cu exactitate cu cât timp înainte nu trebuie să mănânci nimic.

Este bine să planifici recoltarea pentru dimineața dacă analizele pe care urmează să le efectuezi necesită repaus alimentar. Prin urmare, restricțiile alimentare se vor aplica în cea mai mare parte în timpul somnului.

Cu cât timp este nepermis să beți alcool înainte de analize?
Pentru majoritatea analizelor de sânge, se recomandă să renunți la băuturile alcoolice cu cel puțin 24 până la 48 de ore înainte de recoltare. Tipul de analiză determină intervalul de abstinență.

Trebuie să renunți la băuturile alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de a efectua teste de ficat sau de trigliceride. Pentru alte teste de sânge, este necesară o pauză de cel puțin 24 de ore.

Mai mulți parametri din sânge pot fi afectați de consumul de alcool, determinând fie creșterea, fie scăderea acestora:
Glicemia, nivelurile de trigliceride;
enzimele hepatice - ALT, AST și GGT;
ureea serică; creatinina serică;
electroliții serici - sodiu, potasiu, magneziu și calciu;
hemograma;
trombocitele.

Care sunt lucrurile pe care nu ar trebui să le faci înainte de efectuarea testelor de sânge
Rezultatele testelor medicale pot fi afectate de mai mulți factori, inclusiv alimentația. Deși pregătirea pentru recoltarea de sânge variază în funcție de analizele recomandate, medicul tău ar trebui să-ți ofere toată informația necesară. Cu toate acestea, există câteva reguli generale de care ar trebui să ții cont atunci când te pregătești pentru recoltarea de sânge.

Exerciții fizice intense. Activitățile fizice intense efectuate înainte de analize pot avea un impact negativ asupra rezultatelor testelor de electroliți, glicemiei și a anumitor enzime musculare;
Stresul. Poate provoca o creștere temporară a glucozei, a markerilor inflamatori și a hormonilor;
Fumul. Nivelurile de glucoză, markerii inflamatori cum ar fi proteina C reactivă (PCR), cortizolul, adrenalina și hemoglobina pot fi afectate de nicotina;
Dishidrarea. Înainte de analize, este bine să bei mai multă apă pentru a evita deshidratarea, care ar crește nivelurile de hemoglobină, creatinină și hematocrit. Utilizarea apei face recoltarea mai ușoară, deoarece venele devin mai clare;
Lipsa de odihnă. Nivelurile hormonilor și markerilor inflamatori pot fi afectate de lipsa somnului;
Consumul de cafea. Nivelurile de glucoză pot crește ca urmare a consumului de băuturi energizante, cola, cafea și ceaiuri care conțin cofeină. Cofeina scade nivelurile de electroliți, cum ar fi potasiul și sodiul, datorită efectelor sale diuretice.

De asemenea, medicamentele pe care le luați pot avea un impact asupra rezultatelor analizelor de sânge. Cu toate acestea, nu întrerupeți tratamentul unei boli cronice înainte de test fără a primi o recomandare clară din partea medicului dumneavoastră.

Stirea anterioara

Băuturi care ajută la calmarea durerii de stomac

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.