De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o pastă de dinți
Fiecare marca de pasta de dinti are mai multe game si uneori toate acestea pot deveni chiar ametitoare. Sa luam o pasta de dinti împotriva tartrului? Sau una care sa contina fluor? Sau poate ambele sunt bune? Dar ce-i cu toate pastele care promit albirea dintilor? Sa le preferam pe cele cu ingrediente naturale, mentol sau pe cele clasice?
Specialistii sunt de parere ca atunci cand alegem o pasta de dinti, trebuie sa ne gandim în primul rand la nevoile danturii noastre, si la ce ne lipseste pentru o sanatate orala cat mai buna. De asemenea, se pare ca atata timp cat pasta noastra de dinti contine fluor, nu trebuie sa ne orientam doar dupa firma producatoare. Toate pastele de dinti care sunt pe baza de fluor au actiune eficienta împotriva cariilor si a tartrului.
Ceea ce este foarte important, este faptul ca pasta de dinti trebuie sa fie aprobata de catre Asociatia Medicilor Dentisti. Aceasta aprobare este trecuta pe ambalajul pastelor care corespund normelor de siguranta, astfel încat clientul sa fie informat cand alege produsul respectiv. Continutul pastei de dinti poate varia în functie de producator si de scopul ei principal, însa toate ar trebui sa aiba o serie de componente comune, printre care:
Fluor - Este adaugat în compozitia majoritatii pastelor de dinti, fiind cel mai comun ingredient activ cu actiune de prevenire a cariilor dentare. Fluorul este esential dezvoltarii puternice a smaltului dentar, precum si în favorizarea mentinerii sale cat mai sanatoase.
Agenti abrazivi - Pe langa fluor, agentii abrazivi sunt considerati componenti esentiali ai unei paste de dinti cu adevarat eficiente. Studiile au demonstrat faptul ca agentii de abraziune pot reduce cu pana la 50% timpul necesar îndepartarii placii bacteriene. Prin actiunea lor pot îndeparta petele de la suprafata dintilor, resturile alimentare care se lipesc de dinti si astfel favorizeaza aparitia unui aspect sanatos al dintilor. Cei mai folositi agenti abrazivi sunt carbonatul de calciu si silicatii.
Arome - Îndulcitori artificiali (inclusiv zaharina) sunt adaugati adesea pastei de dinti pentru a-i creste aroma si pentru a stimula gustul placut, caci nimanui nu îi place sa se spele pe dinti cu o pasta cu gust rau. Desi atunci cand ne gandim la pasta de dinti adesea gustul care ne vine în minte este cel mentolat, pe piata au aparut si paste de dinti cu alte arome, în special în variantele pentru copii. Scortisoara, lamaita, sunt doar cateva din aromele care îmbogatesc sortimentul pastelor de dinti. Sau poate preferati ceva mai…exotic? Puteti alege si pasta de dinti cu aroma de: caise, vanilie, pin, portocale, levantica.
Umectanti - Acestia retin apa în interiorul pastei de dinti si previn deshidratarea acesteia. Ei sunt raspunzatori pentru mentinerea formulei pastei de dinti si consistentei ei timp de cateva saptamani dupa deschiderea initiala a tubului.
Agenti de vascozitate (de îngrosare) - Sunt foarte importanti pentru pastrarea texturii, consistentei si vascozitatii pastei de dinti. Fara ei, pasta de dinti devine moale, si nu o putem întinde pe periuta, ajungand chiar sa se scurga printre perii acesteia;
Detergenti - Sunt substante care fac clabucul acela pe care îl observam la fiecare periaj. Majoritatea agentilor care pot face aceasta spuma sunt din clasa sulfatilor, cel mai frecvent folosit fiind sodiu laureal sulfat (SLS). Pe langa actiunea de spumare, ei sunt preferati si pentru faptul ca au proprietati antimicrobiene;
Pe langa acesti compusi, pe care îi putem gasi pe ambalajele majoritatii pastelor de dinti, exista si anumite ingrediente facultative, pe care producatorii le aleg în vederea sporirii efectelor benefice si potentarii actiunii de curatare a pastei respective, sau în vederea sporirii gustului, mirosului, îmbunatatirii aspectului. Astfel, lista ingredientelor poate fi îmbogatita cu: – Bicarbonat de sodiu, enzime, vitamine, calciu, ierburi aromatice: îmbunatatesc efectele ingredientelor de baza; – Agenti antibacterieni, cum ar fi triclosan, clorura de zinc: previn gingivita; – Hidroxid de sodiu: neutralizeaza acizii.
Printre cele mai putin folosite ingrediente sunt: nanocristalele de hidroxiapatita, fosfatul de calciu si clorura de strontiu. Primele doua se adaugau în vederea favorizarii remineralizarii, iar clorura de strontiu (sau uneori nitratul de potasiu) sunt recomandate pentru reducerea sensibilitatii. În prezent ele au fost înlocuite cu alti compusi cu eficienta similara. Specialistii sunt de parere ca atunci cand alegem o pasta de dinti, ingredientul sau principal trebuie sa fie fluorul. Restul poate varia în functie de dorinta, gusturi si necesitati, însa fluorul trebuie sa fie mereu prezent în compozitia unei paste de dinti cu adevarat eficiente. Fluorul este un mineral natural, raspandit în cantitati mici în plante, si în apa, efectul lui principal fiind promovarea dezvoltarii normale a smaltului dentar si oaselor. Adaugarea fluorului în pasta de dinti se pare ca este responsabila de diminuarea aparitiei cariilor dentare observata în ultimii 50 de ani.
Bacteriile care exista în mod natural în cavitatea bucala se hranesc din resturile de mancare ce exista în gura dupa fiecare masa. În urma acestor procese, aciditatea din gura creste foarte mult, ceea ce va ataca smaltul dintilor si va favoriza aparitia petelor si degradarii sanatatii întregii cavitati bucale. Fluorul poate reduce din efectele nocive ale acidului din gura. Iar aceasta actiune favorabila este îndeplinita în doua moduri. În primul rand, fluorul întareste smaltul si astfel acesta devine mult mai putin susceptibil la actiunea acidului.
Pasta de dinti nu trebuie înghitita! Înghitirea ei poate determina aparitia greturilor, varsaturilor si diareei. Înghitirea în cantitati crescute a pastei de dinti cu fluor poate avea efecte toxice asupra organismului. Din acest motiv specialistii insista ca parintii sa nu foloseasca multa pasta în cazul copiilor, ci mereu sa respecte indicatiile producatorului, care sunt trecute pe ambalaj.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.