Ce să mănânci când ai luat o viroză

Ce să mănânci când ai luat o viroză

Anumite alimente au dovedit ca ajuta mai mult decat altele atunci cand ai o raceala. Dincolo de un consum mai mare de lichide – in special apa si ceaiuri, unele alimente sunt recunoscute pentru capacitatea de a lupta cu infectiile si virusurile, reusind sa imbunatateasca si functionarea sistemului imunitar. Descopera in randurile de mai jos ce sa mananaci intotdeauna cand esti racit.

Supa de pui cu taitei
Un bol cu ​​supa calda de pui si taitei iti ofera mai mult decat crezi atunci cand ai o raceala. In anul 2000, dr. Stephen Rennard, cercetator la Universitatea din Nebraska, a publicat concluziile sale in publicatia Chest, care arata ca supa de pui contine agenti antiinflamatori care pot usura simptomele racelii. Acesta este sustinut si de dr. Mehmet Oz, care in emisiunea sa i-a indemnat pe spectatori sa consume acest preparat. „Incepeti cu supa de pui a mamei”, a spus dr. Oz. Cercetarile nu au aratat inca cum functioneaza, dar stim ca o dieta bogata in nutrienti iti construieste sistemul imunitar si combate inflamatia.

Alimente pentru raceala: peste si usturoi
Pe lista cu alimente pentru raceala se gaseste si pestele gras. Consuma peste precum somonul si tonul, sardine si macrou, pentru a profita de acizii grasi omega-3. Acesti compusi ajuta la reducerea inflamatiei in organism. Inflamatia impiedica sistemul imunitar sa functioneze corect.

Usturoiul a dovedit ca ajuta la prevenirea racelilor atunci cand este consumat in mod regulat. Agentul eficient in acest caz este un compus cu efect imunizant, alicina, spune Donna Cardillo. Mancati mai mult usturoi atunci cand aveti raceala, fie crud, fie usor gatit.

Alimente bogate in vitamina D si A
Alimentele bogate in vitamina D, precum ouale, galbenusul sau cerealele fortificate, pot ajuta la combaterea unei raceli. Un studiu realizat in 2009 de Spitalul General Massachusetts a descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina D au raportat mai multe raceli decat cele care nu aveau deficienta de vitamina D. In plus, vitamina D ajuta la imbunatatirea starii de spirit in lunile de vreme rece, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Loyola.

Toate vitaminele sunt esentiale pentru un organism sanatos, dar Harvard Medical School spune ca vitamina A este un jucator cheie in mentinerea unui sistem imunitar puternic. Cand aveti raceala, incercati sa mancati cartofi dulci, morcovi, dovlecei, spanac sau alte legume cu frunze verzi.

Alimente pentru raceala: ceai verde rece si alte infuzii din plante
Ceaiul verde este plin de antioxidanti, care iti vor stimula sistemul imunitar chiar si atunci cand esti deja bolnav. Ceaiul verde poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor care apar adesea cu o raceala, precum o durere in gat. In loc sa bei o cana calda de ceai, dr. Michael Greger sugereaza sa-l faci la rece: nivelurile de antioxidanti sunt mai mari in comparatie cu atunci cand se face cu apa clocotita.

Ceaiul este linistitor atunci cand esti congestionat, in special ceaiul de anason stelat. Anasonul stelat combate gripa datorita continutului sau de acid shikimic. Un studiu din 2011 a descoperit ca acidul shikimic, impreuna cu quercetina – un antioxiodant, a intarit sistemul imunitar, protejand corpul contra infectiilor virale. Consumul de ceai de anason stelat (de 3 ori pe zi) combate tusea si calmeaza durerile in gat. Puteti sa adaugati si scortisoara si miere. Daca nu-ti place aroma de anason, incercati menta. Ceaiul de menta slabeste mucusul si tusea.

Afinele combat raceala
Cercetatorii de la Universitatea Cornell au descoperit ca afinele contineau cei mai multi antioxidanti decat oricealte fructe proaspete testate. Asta ar trebui sa te ajute sa opresti congestia nazala. Consumati-le ca atare sau adaugati-le intr-un bol cu ceareale sau iaurt, pentru a adauga si ceva vitamina D.

Stirea anterioara

Trădare supremă la Antena 1. Cea mai mare vedetă a postului ar trece la PRO TV

Stirea Urmatoare

Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.