Încă o veste tristă la început de an! Fostul primar al comunei Adășeni a încetat din viață
Mâncarea condimentată reduce inflamația. Ce spun cercetătorii
Cercetătorii susțin că adăugarea unui amestec de condimente la o masă poate ajuta la reducerea inflamației în organism. Cu toate acestea, multe studii au arătat că are efecte dăunătoare asupra sănătății.
Ierburile si condimentele sunt foarte utile pentru imbunatatirea rețetelor preferate și pentru trezirea papilelor gustative, deoarece ne permit să aromatizăm mâncărurile noastre și să avem parte o călătorie gustativă fără a ieși de acasă, mai ales că lista este foarte lungă: rozmarin, mentă, arpagic, scorțișoară, turmeric, cuișoare, chimen.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania indică faptul că adăugarea unei game de condimente in mancare nu este doar un mod de a o face mai gustoasa, dar și că acestea aduc în mod incontestabil beneficii pentru sănătate. Și dintr-un motiv bun, acest sfat ar reduce riscul de inflamație în organism.
Studiul lor a descoperit că, atunci când oamenii mâncau o masă bogată în grăsimi și carbohidrați cu 6g de amestec de condimente, aveau markeri mai slabi de inflamație decât o masă cu condimente putine sau deloc. „Dacă condimentele sunt potrivite pentru tine, acestea ar putea fi o modalitate de a face o masă bogată în grăsimi sau carbohidrați mai sănătoasa. Nu putem spune din acest studiu dacă un condiment este special, dar acest amestec specific pare a fi benefic”, spune profesorul Connie Rogers care a condus studiul. Amestecul conținea 13 condimente: busuioc, frunze de dafin, ardei negru, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, oregano, pătrunjel, ardei roșu, rozmarin, cimbru și turmeric.
Conform acestor cercetători, cercetările anterioare au susținut că anumite mirodenii, precum ghimbirul și turmericul, au proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, inflamația cronică este asociată cu probleme de sanatate cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, excesul de greutate și obezitatea. De asemenea, aceștia susțin că s-a constatat că inflamația poate crește după o masă bogată în grăsimi sau zahăr. Deși nu este clar dacă această scurtă „expunere” numită inflamație acută poate provoca inflamații cronice în organism, se pare că acesta joacă un rol dăunător, în special pentru persoanele supraponderale sau obeze.
„Idealul este de a determina oamenii să mănânce mai sănătos și să facă exerciții fizice pentru a slăbi, dar aceste schimbări de comportament sunt dificile și necesită timp. Deci, între timp, am dorit să știm dacă o combinație de condimente pe care oamenii o cunosc deja și care s-ar putea încadra într-o singură masă poate avea un efect pozitiv”, adaugă profesorul Connie Rogers. Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 12 bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani care erau supraponderali sau obezi și care aveau cel puțin un factor de risc pentru boli cardiovasculare. În ordine aleatorie, fiecare participant a mâncat trei versiuni ale unei mese bogate în grăsimi saturate și carbohidrați timp de trei zile.
Un efect benefic asupra circulației sângelui
Prima masă nu avea condimente, a doua conținea 2g amestec de condimente și a treia 6g amestec de condimente. Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la acești participanți înainte și după fiecare masă la fiecare oră timp de patru ore pentru a măsura markerii inflamatori. „Am cultivat globule albe și le-am stimulat să răspundă la un stimul inflamator, similar cu ceea ce se întâmplă atunci când corpul tău combate o infecție. Este important pentru că este reprezentativ pentru ceea ce s-ar întâmpla în organism. Celulele ar întâlni un agent patogen și ar produce citokine inflamatorii”, spun cercetătorii.
După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că citokinele inflamatorii au fost reduse după masa conținând 6g de condimente, echivalentul unei lingurițe sau lingură în funcție de gradul de deshidratare a condimentelor, comparativ cu celelalte două mese. Cercetătorii spun că nu au putut determina care condimente sau ierburi au contribuit cel mai mult la acest efect benefic. Dar rezultatele lor publicate în Journal of nutrition sugerează că aceste condimente au proprietăți antiinflamatorii care ajută la compensarea inflamației cauzate de o masă bogată în grăsimi și carbohidrați.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.