Lansare de carte – Cătălin Mihai Alexa, „Jurnalul unui călător”
Mituri despre ciocolată despre care și tu ai auzit
Miturile sunt ca legendele, au mereu un sambure de adevar. Pe de alta partea realitatea poate contrazice radical miturile, mai ales daca acestea s-au denaturat in timp sau daca date noi despre nutritie vin sa le infirme.
Exact asta facem: confirmam sau infirmam cele mai populare mituri despre ciocolata!
Distruge dintii – Este un neadevar pe care fiecare mama il spune copilului care vrea sa manance prea multa ciocolata. De fapt, conform unui studiu realizat de cercetatorii japonezi de la Universitatea din Osaka, cacaoa contine agenti antibacterieni care protejeaza dintii impotriva aparitiei cariilor. Pentru mai multa siguranta, nu se recomanda totusi consumul in cantitati foarte mari, mai ales ca majoritatea ciocolatei care se gaseste in magazine contine zahar.
Duce la aparitia cosurilor – fals. Daca tii la silueta, alege tabletele de ciocolata amaruie. Ciocolata cu lapte contine cantitati mai mari de grasimi saturate si de calorii. Sau cel putin asa sustin specialistii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pensylvannia, SUA. Studiile lor confirma faptul ca problemele tenului nu sunt legate de consumul de ciocolata. Mai mult chiar, exista dermatologi care neaga orice legatura intre aparitia acneei si ceea ce mancam…
Prelungeste viata – partial adevarat. Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Harvard, barbatii care consuma ciocolata traiesc mai mult decat cei care nu au acest obicei alimentar. Explicatia ar fi ca acest aliment contine substante care mentin elasticitatea vaselor de sange.
Are efect afrodisiac – fals. Ce-i drept, ciocolata contine cantitati mici de serotonina, substanta pe care si creierul uman o produce atunci cand suntem fericiti. Dar cantitatea de serotonina din ciocolata e mult prea mica pentru a avea efectele unui stimulent afrodisiac.
Ingrasa – adevarat. Da, ingrasa, dar numai daca mananci peste masura. Ciocolata, mai ales cea cu lapte, contine foarte multe calorii. Totusi, in cazul unora, o cana cu ciocolata calda bauta inainte de masa le mai taie din apetit.
Contine antioxidanti – adevarat. Ciocolata amaruie este intr-adevar plina de antioxidanti, dusmanii declarati ai radicalilor liberi.
Provoaca hiperactivitate – fals. Cacaua are efect stimulant si energizant, dar se gaseste in cantitati destul de mici intr-un baton de ciocolata. Se spune chiar ca in 30 de grame de ciocolata cu lapte se gaseste tot atata cofeina cat intr-o ceasca decofeinizata. Daca ai un catel, nu-l lasa nici pe el sa manance prea multa ciocolata. Teobromina pe care o contine poate duce la intoxicarea si chiar la moartea animalului. Pisicile sunt mai putin sensibile la aceasta substanta, dar mai bine este sa le tii si pe ele departe de tentatia ciocolatei.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.