Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare
Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru consum: „De porc, numai de bine”
A venit frigul, mărim cantitatea de grăsimi din mesele zilnice. Care sunt alimentele indispensabile - aflăm de la medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Apetitul nostru se schimbă când vine frigul. Ne ispitesc și ne e poftă de lucruri un pic mai consistente.
Rolul pe care grăsimea îl are în alimentație
Grăsimea are rolul ei în alimentație. Foarte mult timp ne-a fost frică de grăsime și ne-am trezit că zahărul face mai mult rău, ne-a fost frică de făinoase și de tot ce înseamnă carbohidrați, Da, e adevărat, carbohidrații împreună cu grăsimea îngrașă, însă grăsimea nu trebuie exclusă din alimentație, mai ales acum, în sezonul rece.
Apropo de cărnuri, o s-o iau pe rând, pentru că nu seamănă o grăsime cu alta și ar fi bine să nu punem la colț grăsimea, așa, în bloc, mai ales grăsimea animală. Există această tendință să considerăm că grăsimea care este de origine vegetală are numai beneficii și cea animală are numai bube negre. Ei bine, nu!
Importanța grăsimilor Omega 3
Dacă vine vorba de grăsimea animală, o să pun pe primul loc, pe un piedestal, grăsimile Omega 3, pentru că sunt niște grăsimi esențiale. Organismul nostru are nevoie de ele zilnic și, culmea, bietul de el nu poate să le sintetizeze.
Avem nevoie de Omega 3 în fiecare zi. Nu o să mâncăm pește în fiecare zi, însă, dacă mâncăm de două, trei ori pe săptămână, deja este foarte bine. Găsim Omega 3 și în gălbenușul de ou. Oul se întoarce în forță în sezonul rece. Avem nevoie și de pește gras, și de ou.
De ce carnea de porc nu trebuie evitată
Dacă mergem mai departe la capitolul cărnuri, vreau să pun porcul mai sus decât vita. Avem în grăsimea de porc un tip de grăsime mai puțin saturată. Din cauza asta, mai aproape de uleiul de măsline de acizii grași mononesaturați, nu întâmplător putem mânca slăninuță, cubulețe mici cu un pic de pâine.
Mai greu cu grăsimea din vită. Noi, prin definiție, românii, suntem consumatori de carne de porc. Avem chimie bună cu ea. La capitolul genetică, 98% avem similarități. Putem spune că porcul este o carne albă, este încadrată alături de vițel și de carnea de pui și de curcan în cărțile de nutriție. Deci, de porc, numai de bine. Da, putem să consumăm carne de porc, chiar și cu un strop de grăsime.
Atenție la excesul de grăsime Omega 6
La capitolul grăsimi vegetale, atenție mare la excesul de grăsime Omega 6, din nou o grăsime esențială pe care organismul o găsește în tot uleiul de floarea soarelui. Noi avem tendința să consumăm în exces. Spre deosebire de Omega 3, care este antiinflamatoare, Omega 6 este proinflamatoare. Atunci, degeaba mâncăm Omega 3 dacă nu reducem cantitatea de Omega 6. Să o lăsăm mai moale cu acest ulei de floarea soarelui și creștem consumul de pește gras, ou, chiar și o cărniță de porc. Bucata pe care o punem în tigaie trebuie să fie aleasă, să nu fie cea mai grasă din porc.
Nu ne ferim de grăsime, pentru că fără grăsime nu ne e bine.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.