27 de copii din Botoșani au o viață nouă. Centrul de Palasament Elena Doamna s-a închis - FOTO

27 de copii din Botoșani au o viață nouă. Centrul de Palasament Elena Doamna s-a închis - FOTO

27 de copii din Botoșani primesc o viață nouă cu sprijinul Hope and Homes for Children România
Copiii de la Centrul de Plasament Elena Doamna vor locui în apartamente de tip familial, odată cu închiderea instituției.

27 de copii și tineri de la Centrul de Plasament Elena Doamna din Botoșani vor începe o viață nouă, într-un loc pe care îl pot numi „acasă”. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a închis centrul, cu sprijinul fundației Hope and Homes for Children România, iar copiii au fost mutați în 5 apartamentede tip familial din Dorohoi.

Hope and Homes for Children România lucrează din 2014 la acest proiect, alături de DGASPC Botoșani. Investiția totală se ridică la 1.151.598 RON (peste 261.000 de euro), banii fiind folosiți pentru renovarea, amenajarea și dotarea apartamentelor (835.715RON), pentru programul de prevenire a separării copilului de familie (163.365 RON), pentru reintegrarea familială (38.014RON) și pentru reinserția socio-profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție (114.504 RON). HHC România s-a implicat în formarea personalului care va avea grijă de copii în apartamentele de tip familial și mai ales în susținerea familiilorpentru a preveni abandonul în județul Botoșani. Sprijinul a fost oferit în colaborare cu autoritățile locale și județene, folosindu-se atât resursele de la nivelul comunității, precum și cele oferite de HHC România.

„Închiderea centrului și mutarea copiilor într-un mediu cât mai apropiat de o familie este un pas dintr-un proces foarte amplu pe care îl desfășurăm în Botoșani împreună cu partenerii noștri. Procesul de dezinstituționalizare în județ este avansat, există deja o înțelegere a rostului reformei, există pricepere și capacitate de intervenție în sprijinirea familiilor vulnerabile și a tinerilor care ies din sistem” a spus Otto Sestak, Directorul Național al Hope and Homes for Children România.

Fundația a început să lucreze împreună cu DGASPC la închiderea Centrului de Plasament Elena Doamna în mai 2014, iar în luna septembrie a acestui an procesul a intrat în linie dreaptă. La momentul acela se aflau în instituție 35 de copii și tineri, iar în urma evaluărilor sociale și psihologice, 6 tineri au fost consiliați și ajutați să își găsească un loc de muncă. Ulterior, echipa HHC România le-a oferit sprijin material în primele două luni, ajutându-i cu transportul, plata chiriei, dotarea apartamentelor cu obiecte de strictă necesitate și cheltuieli ocazionale. Unul dintre copiii din centru a fost reintegrat în familia sa naturală, iar un alt copil a fost transferat într-o casă de tip familial, pentru a fi mai aproape de părinții săi și a se putea reuni cu familia în viitor.

Restul de 27 de copii și tineri au fost mutați în 5 apartamente de tip familial din Dorohoi, 4 dintre acestea fiind ocupate la capacitate maximă (6 tineri/apartament). Toți tinerii au beneficiat de consiliere și de sprijin specializat în vederea transferului din mediul instituțional în cel familial. În paralel cu închiderea Centrului Elena Doamna, s-a marcat și finalizarea unui alt obiectiv din strategia județeană de protecție a copilului, și anume construirea a şase căsuţe de tip familial în cadrul Complexului „Sfântul Mina”. Trei dintre ele au fost finanţate de Hope and Homes for Children România, două de către fundația SERA ROMÂNIA şi una de către Consiliul Judeţean. În cele şase căsuţe locuiesc acum 60 de copii cu dizabilităţi care au fost mutaţi din Centrul de Plasament şi Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi „Sf. Spiridon”.

În 2011 existau 3 instituții de tip vechi în județul Botoșani, cu peste 200 de copii în plasament. Buna colaborare a fundației Hope and Homes for ChildrenRomânia cu autoritățile județene și locale a avut ca rezultat închiderea CentruluiSfântul Spiridon, cu 110 copii și tineri, urmată acum de Centrul de Plasament Elena Doamna. Echipa HHC România estimează că în următorii doi sau trei ani se va reuși integrarea tuturor copiilor în medii familiale.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră.

Stirea anterioara

Peste 8000 de membrii PSD votează duminică liderul naţional de partid

Stirea Urmatoare

COD GALBEN de ninsori și vânt pentru județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.