Consumul de pește de trei ori pe săptămână reduce riscul de cancer colorectal
Măsuri luate în Comitetul Local de Combatere a Bolilor după apariția focarului de pestă porcină africană în România
Urmare apariției unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul țării, în Satu Mare, prefectul județului Botoșani a reactivat Comitetul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul acestei întruniri, care s-a desfășurat azi la Instituția Prefectului, membrii comitetului au dispus mai multe măsuri și au întărit starea de alertă maximă.
În condițiile în care s-a pus accent pe ce se poate face ca focare de pestă porcină africană să nu apară și pe teritoriul județului Botoșani, prefectul Dan Șlincu a adresat un apel în rândul tuturor membrilor comisiei să colaboreze și să comunice în permanență dar și tuturor primarilor din județ, să respecte normele în vigoare și să se achite de îndatoririle pe care le au, printre care și asigurarea unor puțuri seci, în eventualitatea îngropării cadavrelor de animale. Reprezentantul guvernului în teritoriu a solicitat și Poliției de Frontieră să intensifice, alături de lucrătorii vamali, controalele din punctele de graniță.
Pentru prevenirea apariției bolii pe teritoriul județului Botoșani, conducerea Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a impus mai multe măsuri de precauție, printre care crotalierea tuturor porcinelor din exploatații și înscrierea în Baza Națională de Date prin grija medicului veterinar, supravegherea zilnică a porcinelor din exploatație și comunicarea către medicul veterinar în regim de urgență a oricăror cazuri de îmbolnăvire sau efectuarea mișcării porcinelor din și în exploatații numai cu acordul autorității veterinare competente.
S-a interzis și creșterea porcilor domestici la nivelul stânelor amplasate în apropierea mediului silvatic, dar și achiziționarea și introducerea în exploatații a alimentelor de origine animală și furaje din Ucraina și Republica Moldova.
Transportul animalelor destinate abatorizării se va efectua numai cu mijloace auto autorizate sanitar – veterinar, însoțite de declarație de efectuare a actului de dezinfecție. Mai mult, DSVSA, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție (IJP), vor intensifica toate controalele din trafic, în vederea respectării măsurilor de prevenire a introducerii bolii în județul Botoșani.
Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om. Aceasta este o boală foarte infecțioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine sunt febră ridicată de 40 - 42 grade, înroșirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorică și moartea subită a animalelor.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.