Alertă de gripă aviară la Mihail Kogălniceanu! Mai multe păsări de curte au murit
Fenomenul literar – Dorohoianca Ana Maria Gîbu și-a lansat la Onești cartea „Dintr-un vis în altul” - FOTO
Ana Maria Gîbu ne-a convins, prin cele cinci volume de poezie publicate, că este o prințesă a metaforei pentru care, așa cum singură afirmă: „poezia este ca o boală, o boală pentru care nu vreau să caut leacuri şi de care nu vreau să mă vindec.
„În romanul de debut, Blestemații, ne-a condus într-o lume fantastică unde binele și răul, viitorul apocaliptic și speranța, realitatea și imaginarul se luptă pentru supremație, iar personajele, covârșitoare în diversitatea lor și extrem de bine conturate, sunt atât de vii, încât îți rămân întipărite în suflet și aproape că aștepți cu înfrigurare să le întâlnești pe stradă sau să-ți apară în vise, să te salveze din lumea în cădere sau din angoasele propriei ființe. Ce surprize ne-ar mai putea oferi Ana Maria, vă întrebați, când ne-a demonstrat cu prisosință că nu există limite pentru cuvântul scris, că atât metafora (la superlativ!), cât și narațiunea lucidă, realistă, bine condusă pe tot parcursul unei scrieri de amploare, pot fi apanajul aceleiași minți sclipitoare, că talentul nu cunoaște vârstă?... Și iată că „recidivează”, în acest volum de proză scurtă, pentru a ne arăta cât de grațios știe să patineze dintr-un vis în altul, printre iubirile dintâi, eterne sau dramatice sau cu final neașteptat, printre magia chimiei și cea a fizicii, transformate magistral în poveste (cum îi vor mulțumi profesorii pentru ajutorul în atragerea copiilor către aceste științe aparent dificile!), printre adevărate poeme în proză (pentru că, nu-i așa, un poet nu se poate dezice în cele din urmă de „blestemul” lirismului din genele sale!) sau povești science-fiction, doldora de imaginație dar extraordinar de solid documentate științific... Încântătoare sunt și eseurile care tratează teme grele, adevărate lecții de viață și de conduită morală, scrise cu o maturitate uimitoare. Acest volum nu poate plictisi pe nimeni! Saltul din vis în vis, unul mai îndrăzneț și mai misterios decât altul, tematica atât de complexă și de variată va atrage, cu siguranță, cititori de toate vârstele sau gusturile literare!” Luminița Zaharia, poetă București
„Dintr-un vis în altul” nu este o întâmplare, este titlul celui de-al șaptea volum semnat de tânăra Ana Maria Gîbu din Dorohoi, volum lansat sâmbâtă, 22 martie 2014, la Muzeul de Istorie din Onești. Oameni cu sufletul deschis precum porțile raiului găsești rar, dar moldovenii au reușit să mă copleșească întotdeauna cu ospitalitatea lor pe care o simți aburind ca pâinea scoasă din cuptor. Așa s-a întâmplat și în această minunată zi de primăvară, care a adunat în sala muzeului o mână de oameni frumoși și luminoși pentru a sărbători Ziua Internațională a Poeziei, inaugurarea Centrului de Documentare „Expresia Ideii” și nu în ultimul rând lansarea volumului „Dintr-un vis în altul”. Reușita acestei zile se datorează președintei Asociației Culturale „Expresia ideii”, Mariana Bendou, un om cu suflet dedicat artei care a reușit pe parcursul evenimentului să ne încânte cu programul pregătit atât de cei mai mici membri ai Asociației cât și de cei mai mari, printre care tânăra poetă din Comănești, Mădălina Stan și poeta Vera Crăciun din Galați, care au recitat din creațiile proprii.
Lor li s-a alăturat un grup de poeți și scriitori, membri ai cenaclului „Ante Portas” din Buzău, Tudor Cicu, Mihai M. Macovei, Mariana Cabel, Laura Cozma, veniți special să o susțină pe Ana Maria Gîbu, cunoscută cu prilejul lansării la Buzău a volumului de poezii, „Regala” și a romanului „Blestemații”.
Fiecare a citit câte un poem al Anei din Almanahul ”Renașterea Buzoiană”, coordonat de scriitorul și publicistul Marin Ifrim.
Cu emoție în glas, dar sigură pe ea, Ana ne-a mărturisit că acest volum este o surpriză din partea poetei Luminița Zaharia, a părinților și a redactorului șef de la Revista „Armonii Culturale” din Adjud, Gheorghe Stroia, cărora le-a mulțumit pentru această bucurie. Și cum „dar din dar se face rai”, Ana a adus cu ea o parte din antologiile în care a publicat de-a lungul timpului pe care le-a donat Centrului „Expresia Ideii”, a împărțit, zâmbete și autografe, după care ne-a cântat și încântat cu vocea ei interpretând melodia „Cabaret”.
Aș fi vrut să spun și eu câteva cuvinte atunci, dar am preferat să ascult ce spun ceilalți, să nu pierd nici un moment din trăirile Anei. Așa că în colțul meu de umbră am scris: Ana este prietena mea și îndrăznesc să spun asta pentru că o cunosc de câțiva ani buni, cinci sau chiar șase. Pe atunci avea un volum de poezii publicat, scria în vers clasic, dar m-au impresionat încă de atunci imaginile și metaforele folosite. Era un copil cu puțin mai mare decât fetița mea, dar cu interes pentru literatură și tot ce ținea de artă, care mă uimea. Îi prevedeam de atunci un viitor strălucit. Mi-am propus să-i urmăresc evoluția. Întîmplarea a făcut ca după un timp, mai précis din 2009, să fim membre în același Cenaclu Lira 21, coordonat de poeta Cristina Ștefan din Bacău, unde datorită activității și modului de lucru mi-a fost ușor să-i fiu aproape. De atunci au trecut ani mulți. Ana a crescut și o dată cu ea și poezia, dintr-un copil timid a devenit o domnișoară care-și despletește metaforele cu atâta lejeritate, luând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Pe lângă toată activitatea literară, Ana cântă, dansează, pictează, face muncă de voluntariat la două asociații din județul ei: Asociația culturală ”Vis de Artist” din Botoșani, președinte, profesor Cătălina Constantinovici și Asociația ”Sarepta” din Dorohoi, cu specific social, în cadrul căreia ajută copiii defavorizați să-și pregatească temele. Pentru un copil de 16 ani este prea mult, dar cred că tocmai aceste activități o fac să fie omul frumos care este. Trebuie dat exemplu pentru tânăra generație și mă bucur că astăzi, aici sunt mulți elevi care o pot lua drept model. „Dintr-un vis în altul” m-a trezit la realitate. Ana nu mai este un copil. Este o voce liric literară care nu poate trece neobservată! Succes și binecuvântări mai departe!” Mihaela Aionesei, poetă, Târgu Secuiesc
Ana Maria Gîbu a fost în centrul atenției tuturor prietenilor săi, mai noi sau mai vechi, pe 22.03.2014 la Onești, unde și-a lansat ultima sa carte (a șaptea) cu titlul: „Dintr-un vis în altul".
Invitația i-a fost făcută de doamna Mariana Bendou, moderatorul evenimentului "EXPRESIA IDEII - serbează poezia", desfășurat la Muzeul de Istorie din Onești. Cu acest prilej în prezența unor oaspeți de seamă s-a inaugurat Centrul de Documentare "EXPRESIA IDEII" din Onești (într-o încăpere de la etajul I al muzeului).
Ana Maria Gîbu are 16 ani şi este elevă la Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, Botoșani. Îi place să spună despre ea că s-a născut în regatul Soarelui, în cea mai călduroasă zi din vara anului 1997, iulie, 19, o zi norocoasă. Dumnezeu a așezat-o în Moldova, acolo unde se agață harta în cui și e tare mândră de această întâmplare neîntâmplătoare, pentru că s-a născut, a copilărit și trăieşte și în prezent pe meleagurile lui Enescu, Eminescu, Luchian, Iorga, Dracsini, Cotescu, Vitcu.” Gheorghe Bogza, scriitor, Onești
Ana Maria Gîbu a fost deosebită. La cei 16 ani, ne-a arătat celor de față că nu există bariere între generații. Când poeţii îşi deschid inimile prin poezia lor într-o manifestare ca aceasta, rolul moderatorului este să capteze prezența cu sufletul pe care și-l pune în palme iar ascultătorului trebuie să i se inducă sentimentul că se află dinaintea unui festin literar.
După ce îi face o schiță a scrierilor și tipăriturilor sale, poeta din Dorohoi e rugată de moderatorul acțiunii, doamna Mariana Bendou, să se prezinte singură. „Cuibărită într-un vis/cochetează cu luna/până recompune/drumul spre casă“- sunt impresiile mele după ce am ascultat-o adresându-se sălii (după niște versuri de-ale ei, din volumul, ”Nu mai este un joc”). Aflăm că activează deja la două Asociații culturale, că în timpul liber scrie proză și poezie (are deja 7 cărți), dar nu uită să fie și adolescenta ce “mută tăcerile rănite/de ger/într/o poezie„ își face leagăn din ramuri de mâțișori și culcă în el iubirea. [...]
Cred că sub pașii care urcă necontenit în poezie, pentru Ana Maria Gîbu treptele se vor înmulți la nesfîrșit, că așa cum trestia strivită nu se va frânge și nici feștila fumegândă nu se va stinge, glasul poetic al speranței din Dorohoi va cunoaște într-o bună zi izbânda. Că, în poezie, Ana Maria Gîbu e vocea unei trăitoare a cotidianului, fascinată ori respinsă de efervescența cetății, deocamdată, oscilând între irizări lirice și jocul poetic, treptat-treptat, această voce va deveni singulară și va răzbi lacătele cetății numită: Poezia. [...]
Mariana Bendou mulțumește micuței autoare pentru toate cărțile donate de ea Clubului Expresia Ideii și citește un prozo-poem din cartea lansată azi: „De ce plâng norii”, în care, poeta rupe metafore pentru a-și căuta drumul spre inima cititorului.
Scriitorul Petre Scutelnicu, vicepreședinte al Cenaclului „Octavian Voicu” din Bacău, remarcă într-o carte scrisă împreună de Ana Maria și George Filip din Canada, o poezie a autoarei și o felicită pentru darul de a versifica și a scrie într-o limbă curată și pe înțelesul cititorului.” Tudor I. Cicu, critic literar, Buzău
„Ești un om minunat, Ana! Felicitări și succes mai departe în zborul tău! Te vom invita de fiecare dată la acțiunile importante ale Clubului "EXPRESIA IDEII" și la Onești.” Mariana Bendou, președinte, Asociația ”Clubul Expresia Ideii”, Onești.
Sursa: DorohoiNews.ro
[gallery link="file" columns="4" orderby="title"]
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.