Mare sărbătoare duminică: Lăsata Secului. Ce nu ai voie să faci de Duminica Înfricoșatei Judecăți!

Mare sărbătoare duminică: Lăsata Secului. Ce nu ai voie să faci de Duminica Înfricoșatei Judecăți!

Lăsata Secului este un moment extrem de important pentru creștini. Posturile care preced marile sărbători au o importanță cu totul deosebită. Pentru creștinul ortodox nu se poate concepe împărtășire fără post, iar Lăsata Secului coincide cu Duminica Înfricoșatei Judecăți.

Lăsată Secului pentru Postul Paștelui are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșatei Judecăți - când se lasă sec de carne (11 februarie) și Duminica Izgonirii lui Adam din Răi - când se lasă sec de brânză (18 februarie).

În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe pe 19 februarie și se încheie pe 8 aprilie. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

După Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2018 urmează Săptămâna Albă. Această duminică ne ajută să ne gândim că toţi vom muri şi că vom ajunge la un moment dat să fim judecaţi de Dumnezeu, iar în timpul Postului Mare, avem şansa, prin pocăinţă, să dobândim un răspuns bun la această judecată. Urmează o săptămână, numită Săptămâna albă sau a brânzei, când putem mânca lapte, brânză şi ouă.

Apoi, pe 19 februarie începe Postul Paştelui, care se sfârşeşte la 7 aprilie. Nu se fac nunţi în intervalul de la Lăsatul secului de carne şi până la Duminica Tomii. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 8 aprilie, însă Postul Paștelui începe încă de sfârșitul acestei luni.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma Lăsată Secului, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: "De mâncare postind, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemâncarea... Că un mincinos vei fi urât de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea...".

De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă, nu este așa, scrie Crestin Ortodox. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătăți de măsură.

Tot duminică 11 februarie sunt prăznuiți Sfinții Vlasie și Sfântă împărăteasa Teodora.

Sfântul Vlasie a trăit pe vremea împăraților români Dioclețian și Licinus, aprigi prigonitori ai creștinilor. A fost episcopul Sevastiei Capadociei. Sfântă împărăteasa Teodora este cinstită pe 11 februarie. Împărăteasa Teodora alături de împărăteasa Irina sunt cele care au stabilit în urmă sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.

Stirea anterioara

Informare meteo de vânt puternic și ninsori, începând de duminică. Care sunt zonele vizate

Stirea Urmatoare

Cumplit! O persoană și-a pierdut viața după ce motocultorul în care se afla a fost lovit de un autoturism

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.