Şcoala 3 Botoșani | “Şcoala -o sursă sigură de cultură”
În perioada martie – noiembrie 2011 se desfăşoară în Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 Botoşani, proiectul “Şcoala -o sursă sigură de cultură” proiect finantat de Fundaţia Soros Romania prin programul “Fondul de Urgenţă” în cadrul proiectului “Parteneriat pentru educaţie. Granturi pentru şcoli în dificultate”.
Proiectul, coordonat de prof. Chiriac Angela are drept obiective: implicarea copiilor în activităţi culturale variate, dezvoltarea abilităţilor practice prin ateliere de lucru şi implicarea copiilor în activităţi de promovare a proiectului în şcoală şi comunitate.
Dintre activităţile proiectului menţionăm: lansarea proiectului, dotarea şi amenajarea Centrului Cultural, lucru pe ateliere, expoziţii cu lucrări ale de la Centrul Cultural, excursie tematică, program artistic ,,Viaţa ca o scenă”
Principalele activităţi care s-au desfăşurat în cadrul proiectului în luna mai au constat în lucru pe ateliere după cum urmează:
În cadrul Atelierului de abilităţi practice şi artistice elevii din grupul ţintă au fost împărţiţi în 4 grupe de lucru, în funcţie de preferinţe şi de abilităţi. O grupă, coordonată de profesorii Hucai Dascalaşu Viorica şi Avădăni Mărioara, a realizat mileuri pe etamină folosind puncte de cusătură tradiţionale ,,punctul de cruciuliţă şi rămurică, şi motive specifice zonei Moldovei, o altă grupă coordonată de profesorii Talancă Mona şi Hucai Dascalaşu Viorica, a lucrat la postere şi creaţii plastice cu tema ,,Promovarea imaginii locului meu natal şi a ţării mele în Europa. Cele mai interesante lucrări au fost selectate în vederea participării la Expoziţia de postere şi afişe din cadrul concursului interjudeţean ,,Timp şi spaţiu românesc în context european”. Alţi elevi, coordonaţi de profesoarele Chiriac Angela şi Ciupercă Mihaela au realizat desene cu tematică florală cu scopul de a participa cu lucrările lor la concursul organizat de Fundaţia ,,Ştefan Luchian”, în luna iunie, cu ocazia comemorării la Botoşani a 95 de ani de la moartea marelui pictor, Ştefan Luchian. Marele Premiu şi trofeul au fost obţinute de elevul Zamă Marius.
A patra grupă, îndrumată de profesorii Chiriac Angela şi Andrei Mihai, a lucrat la costumele pentru formaţia de dansuri tradiţionale rrome. Copiii au învăţat să croiască materialul după un tipar, să asambleze părţile unei fuste, apoi le-au împodobit cu strasuri şi paiete.
La Atelierul de teatru coordonatorul acestui atelier, profesor Chiriac Angela le-a prezentat scenetele care urmau să fie puse în scenă, a stabilit rolurile fiecărui personaj, cine se ocupă de recuzită, de decor, de fondul muzical. S-au făcut exerciţii de dicţie, mişcare scenică, mimică, a fost selectat fondul muzical, elevii au exersat piesele reuşind punerea lor în scenă.
Îndrumate de d-na prof. de engleză, Talancă Mona 5 eleve au îmbinat, în piesa de teatru- ,,Verişoarele din State” -limba română, engleză şi spaniolă cu scopul creșterii interesului pentru studiul limbilor străine.
Copiii au mers şi într-o vizită de lucru la Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Botoşani, vizită care a constat în vizionarea piesei de teatru ,,Cartea Junglei” şi în discuţii cu regizorul scenic şi cu actorii.
Atelierul de tradiţii şi obiceiuri s-a intitulat sugestiv ,,Ziua etniilor”- prilej cu care elevii aparţinând celor două etnii: ruşi-lipoveni şi rromi, precum şi români au prezentat elemente specifice fiecărui port tradiţional, personalităţile reprezentative, zilele importante, dansuri specifice si cântece în limba română, rusă şi rromani. În urma acestei prezentări s-a constituit o formaţie alcătuită din 5 elevi. Formaţia (cu numele Kamipen, în limba rromani înseamnă iubire) a participat la Concursul Naţional ,,Diversitatea-o şansă în plus pentru viitor” -etapa judeţeană, obţinând premiul I, înscriindu-se astfel la etapa regionala organizată la Focşani.
În cadrul Atelierului redacţional s-au derulat două activităţi, prima intitulată ,,Ce s-ar intampla daca…?” iar a doua ,,Mărul muşcat”. Prima activitate s-a derulat sub indrumarea d-nei psiholog Hriţcu Daniela. Elevii au lucrat în echipe dar şi individual, fiecare contribuind la rezolvarea unui caz. Activitatea în echipă a vizat acordarea de ajutor unui personaj dintr-o poveste, o fetiţă care a fugit de acasă.
Elevii au fost solicitaţi să prezinte consecinţele negative, în situaţia în care fetiţa nu s-ar fi întors acasă. S-a pus mare accent pe consecinţelor negative ale părăsirii familiei de către un copil şi efectele pe care le-ar avea şi asupra celorlalţi membri ai familiei.
Activitatea de redactare ,,Mărul muşcat” li s-a parut elevilor deosebit de interesantă, aceştia având prilejul sa-şi exercite talentul creativ. S-a aşezat un măr muşcat într-un loc vizibil, apoi li s-a cerut elevilor să scrie in 15 minute un text inspirat de fructul expus. Nu li s-au dat elevilor indicaţii legate de tipul de text. S-au citit textele redactate şi s-au comparat. S-a constat că aceeaşi realitate a generat o multitudine de reflectări, dar şi mai multe tipuri de discurs: naraţiune, descriere, dialog, care nu copiază ci ,,mimează” textul.
Pe 12 iunie elevii au avut parte de o excursie ,,Moldova-leagăn de cultură şi civilizaţie” pe traseul Botoşani-Suceava-Fălticeni-Tg.Neamţ, excursie ce li s-a părut o adevărată încântare pentru minte şi suflet. Centrul cultural amenajat în şcoală va fi deschis şi în perioada vacanţei de vară.
„Centrul cultural înfiinţat în cadrul şcolii constituie pentru elevii noştri un loc de recreere si de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut dar şi o şansă de a-şi cultiva talentele şi creativitatea”, a declarat directorul Şcolii 3, prof. Chitan Mihaela.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.