Spectacole de anvergură în acest week-end pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Spectacole de anvergură în acest week-end pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Teatrul Mihai Eminescu a programat pentru sâmbătă şi duminică două spectacole. Sâmbătă de la ora 18.00 va avea loc spectacolul “Fără puterea de a mai schimba ceva” iar duminică, de la aceeaşi oră, spectacolul “Artă cu seminţe prăjite”.

“Fără puterea de a mai schimba ceva” este un spectacol de Vald Wolf. Din distribuţie fac parte Dana Bucătaru, Lidia Uja, Mirela Nistor, Alexandra Vicol şi Sorina Băleanu. Scenografia - Gelu Râșca, Coregrafia - Anca Pascu, Muzica - Ecaterina Cojocari.

Punerea în scenă a textului “Fără puterea de a mai schimba” ceva de Jonas Gardell îşi propune să vorbească despre identitate, despre nevoia de iubire şi formele de dezvoltare a psihicului în absenţa ei. Spectacolul dezvăluie tensiunile din relaţiile de familie, alteritatea, boala şi suferinţa, reprezentările onirice și halucinante ale lui Dumnezeu şi ale diavolului în subconştientul uman pentru a evidenția zbuciumul interior al personajelor.

Prinse în ecuații afective necunoscute pentru ele însele, personajele își transferă unele altora propriile temeri și angoase având sau nu puterea de a se elibera, reușind sau nu să trăiască ori să se îngroape într-un iad personal al unui trecut de nedepășit.

Vlad Volf despre “Fără puterea de a mai schimba ceva”

Am ales acest text în care toate rolurile aparțin unor femei cuvârste cuprinse între 15 și 45 de ani pentru că mă simt, cumva, mai aproape de pătrunderea psihologiei feminine.  Mi se pare a fi o zonă mult mai sensibilă, mult mai fragilă, o zonă cam uitată de cei care creează teatru…

Se află în dezbatere, dacă vreți, problemele unei familii. Apare relația mamă – copil, apoi relațiile dintre surori, dintre fetele care au crescut și s-au angajat definitive în sprijinirea mamei care se află pe moarte…Surorile se adună pentru a fi alături de mamă… sau mai puțin au revenit cu adevărat…

Din pricină că spectacolul este realist, cred că voi reuși să captez atenția publicului, indifferent de vârstă.

Duminică, începând cu orele 18.00, în Sala Mare a Teatrului Mihai Eminescu va fi pus în scenă spectacolul “ARTĂ CU SEMINŢE PRĂJITE” - comedie şi dramă - de Cătălin Mihuleac.

Spectacolul - şi comedie şi dramă - reprezintă o premieră absolută cu textul lui Cătălin Mihuleac, un text remarcat de critică şi publicat în antologii importante. "Artă cu seminţe prăjite" este şi debutul regizoral în lumea actorilor profesionişti pentru Lenuş Moraru. Nu mai puţin important, a fost readusă în luminile rampei actriţa Elena Ligi, Societar de Onoare al Teatrului "Eminescu", demonstrându-se în acest fel - dacă mai era nevoie - că actorii nu ies niciodată la pensie.

Din distribuţie fac parte: Vali Popa, Bogdan Horga, Elena Ligi, Petronela - Lorena Chiribuţă, Irina Mititelu, Bogdan Muncaciu, Lidia Uja, Narcisa Vornicu, Florita Ţugui, Crenola Muncaciu, Petruţ Butuman, Traian Andrii.

Regia artistică: Lenuş Moraru

Ironie necruţătoare peste o meteahnă, pare-se, universală: oamenii de valoare sunt preţuiţi abia după moarte! Dramaturgul Cătălin Mihuleac a pornit de la o observaţie pe care a făcut-o cu prilejul unei vizite întreprinse la complexul memorial Van Gogh din Amsterdam. Pe seama pictorului care în întreaga sa viaţă a vândut doar un tablou şi a avut parte doar de o cronică - este vorba de Van Gogh - s-a creat acum o adevărată industrie care-i exploatează celebritatea postumă.

Schimbând ceea ce este de schimbat, dramaturgul vede, în realitatea românească, ridicarea unei garsoniere confort trei - în care a trăit şi a creat un intelectual de valoare - la rang de casă memorială asaltată de turişti din toate colţurile Pământului. Ironie transparentă şi, spuneam, necruţătoare, la adresa condiţiilor în care a trăit un intelectual român şi, în acelaşi timp, condamnarea cu mijloacele artei a ingratitudinii umane dispusă să recunoască valoarea cuiva doar după moartea "personajului principal".

Preţul unui bilet este 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru elevi şi studenţi.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.