În weekendul de Ziua Națională va ploua în aproape toată țara. Cât va fi de frig și unde va ninge
Tradiţii şi superstiţii de Lăsata Secului. Ce este obligatoriu să faci în ultima zi de dinaintea Postului Paștelui
Duminică, 14 martie, este cea mai importantă zi înainte de Postul Paştelui 2021. Astfel, în data de 14 martie va fi Lăsatul Secului de brânză. Tot atunci este sărbătorită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Pe 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, ultima zi în care creștinii au putut mânca produse pe bază de carne.
Când pică Paștele în 2021
Paştele ortodox va pica în acest an pe 2 mai, iar Paştele catolic pe 4 aprilie. Postul Paştelui va fi în perioada 15 martie – 1 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare. Va dura 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.
Lăsatul secului 2021
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecați- când se lasă sec de carne (7 martie) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai- când se lasă sec de brânză (14 martie). Lasata secului de carne a fost duminică, 7 martie 2021. Credincioșii mai au voie sa consume branza, încă o săptămână, înainte de căderea postului. Peste încă o saptămână, duminica 14 martie 2021, este lasarea secului de branza, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
De regula, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fară grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat, potrivit crestinortodox.ro.
Lăsata Secului 2021 14 martie. Ce este obligatoriu să faci în ultima zi de dinaintea Postului Paștelui. Tradiţii şi superstiţii la români
Tradiţii şi superstiţii de lăsata secului 2021
Anul acesta, Postul Paștelui începe pe 15 martie, iar Lăsatul Secului are loc pe 14 martie. Tradiția populară spune că Lăsatul Secului de brânză marchează ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală. De pe 15 martie, timp de 40 de zile, ne aflăm în Postul Paștelui 2021.
În sâmbăta ce precede Lăsatul Secului de brânză, oamenii obișnuiesc să facă parastase, să dea de pomană și să mănânce „dulce”. La Lăsata Secului, oamenii obișnuiesc să facă mese în familie și să se odihnească. În trecut, ziua în care se sărbătorea Lăsata Secului era asemănată cu Revelionul, iar tinerele aduceau plăcinte și gogoși .
Cea mai cunoscută superstiție privind Lăsata Secului este că, în această zi, nu este bine să împrumuți bani sau obiecte personale. De asemenea, efortul fizic nu este recomandat. Cât despre mâncatul nesărat… la fel.
Tradiția spune că, în ziua de Lăsat al Secului, copiii trebuie să meargă în vizită la părinți, iar finii, la nași. La sosire în locuința gazdelor, musafirii trebuie să le sărute mâna, să ceartă iertare ori, după caz, să ierte. Se spune că, dacă vei respecta aceste obiceiuri, vei intra împăcat şi fericit în Postul Paştelui.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.