Câţi bani trebuie să dai pentru şase ani de vechime în muncă

Câţi bani trebuie să dai pentru şase ani de vechime în muncă

Din ce în ce mai mulți români care nu au acumulat vechimea necesară în muncă pentru a ieși la pensie sunt dispuși să o plătească. Peste 14.000 de persoane au achitat până acum sumele aferente pentru a se asigura că vor putea ieși la pensie fără să fie afectați la bani mai târziu. Cui se adresează legea și cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru a achita șase ani de vechime.

Câţi bani trebuie să dai pentru şase ani de vechime în muncă
Printre românii care aleg să plătească aceste contribuții la stat și să „cumpere” vechime în muncă se numără și mulți cetățeni care au lucrat ani buni în străinătate și care au fost plătiți la negru o perioadă, fără să aibă un contract. Contribuțiile sociale se calculează în baza salariului minim brut pe economie, care în prezent este de 2.550 lei. Acest lucru înseamnă că românii cotizează lunar cu 638 de lei la sistemul de pensii.

La un calcul simplu, fiecare român care este angajat plătește anual 7.656 lei la stat, ceea ce înseamnă că pentru a obține echivalentul a șase ani de vechime, o persoană trebuie să scoată din buzunar aproape 46.000 de lei.

Cei care vor să cumpere vechime trebuie însă să știe că legea se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată, după cum a precizat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice. Cu alte cuvinte, oamenii nu pot cumpăra ani de vechime în muncă doar pentru a ieși la pensie mai repede.

Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă.

Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a explicat Daniel Baciu.
 
Ordonanța de urgență prevede ca baza de calcul a contribuției de asigurări sociale să fie considerat venitul lunar asigurat, din contractul de asigurare socială. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut. Termenul-limită pentru cumpărarea de vechime în muncă a fost prelungit până la data de 1 septembrie 2023.

Legea privind pensionarea a suferit recent o modificare: casele teritoriale de pensii sunt obligate acum să anunțe angajatorii cu privire la decizia angajaților de a se pensiona. Este vorba de pensionarea pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate.

În termenul prevăzut la alin. (4), casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele şi prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis.

Până acum, decizia era comunicată doar persoanei care formulează cererea de pensionare, fără a fi comunicat şi angajatorului faptul că a fost emisă şi nici data emiterii acesteia.

Stirea anterioara

Poveștiri de buzunar, doar duminică la Teatrul „Vasilache”

Stirea Urmatoare

Două femei din Dorohoi au rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.