Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare
Fermierii, loviţi de spaima E.coli
Producătorii autohtoni de castraveţi pierd zilnic 110.000 de euro după ce Germania şi Cehia au blocat importurile de teama infestării cu E.coli. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii dau asigurări că producţia românească nu este contaminată, însă spaima nefondată a consumatorilor îi loveşte pe fermieri.
Ceea ce a început ca o situaţie izolată în Germania, unde s-au sesizat primele cazuri de infestare cu bacteria E.coli puse pe seama consumului de castraveţi din Spania, s-a extins cu repeziciune pe întregul continent.
Castraveţii româneşti, fără probleme
Situaţia nu a ocolit nici ţara noastră. În fiecare zi în care restricţia aplicată de Germania şi Cehia pentru importurile de castraveţi din România este în vigoare, producătorii autohtoni pierd 110.000 de euro, ne-a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Dacă înainte de această decizie 160 de tone de castraveţi româneşti ajungeau în aceste ţări, acum cantitatea exportată a ajuns la zero. Este vorba însă numai de castraveţii lungi, în folie.
„Trebuie să-i facem pe oameni să conştientizeze că în niciun caz legumele şi fructele nu ne pot îmbolnăvi sau transmite vreo bacterie ci, din contră, ele ne fac sănătoşi", crede Rădulescu. „În niciun caz castraveţii româneşti nu au vreo problemă", a adăugat acesta.
Chiar dacă producţia românească de castraveţi nu este infestată, zvonurile sunt de ajuns ca să dea peste cap afacerile fermierilor autohtoni. Aceştia sunt loviţi, pe de o parte de blocarea contractelor de export, iar pe de altă parte de cererea internă în scădere, pe fondul speculaţiilor. Vasile Bolovan (46 de ani) din Băleni, judeţul Dâmboviţa, comună vestită pentru recolta de castraveţi, spune că bacteria E.coli este o invenţie ca să-i distrugă pe producători. „Acum a mai apărut şi nebunia asta cu E.coli care va omorî vânzarea de castraveţi anul acesta. Eu cred că este un zvon foarte bine plasat, lansat de Gemania, care vrea să impună reguli noi producătorilor de legume", ne-a spus Vasile Bolovan, care face agricultură de 15 ani. El mai crede că panica pe care o creează bacteria E.coli va fi un teren fertil pentru ca legumicultorilor să li se impună un anumit mod de a cultiva.
„E.Coli este o invenţie"
Isteria E.coli a ajuns şi în pieţe. Românii întreabă dacă legumele sunt periculoase, iar vânzările încep să scadă. „De când a început nebunia asta cu E.coli au fost câţiva clienţi care au întrebat dacă sunt periculoşi castraveţii şi chiar am observat că au scăzut vânzările în ultima săptămână", spune Ionuţ Enache, vânzător în Piaţa 16 Februarie din Bucureşti. În timp ce unii preferă să nu mai cumpere legume până se liniştesc apele, alţii ignoră zvonistica. „Nu-mi este teamă de E.coli. Nu cred că există, cred că este o invenţie, exact cum a fost şi cu gripa aviară", consideră Elena Mocanu, cumpărător din piaţă.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.