Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare
Modulul e-Factura. Boloș a indicat cele mai frecvente erori comise de utilizatori
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că modulul e-Factura nu are nicio problemă de funcționare. Oficialul a spus că a observat trei greșeli pe care le fac mulți utilizatori și care cauzează probleme.
După trimiterea a peste 4,2 milioane de facturi în sistem, politicianul a observat că utilizatorii comit frecvent trei erori care le cauzează dificultăți.
„Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcționează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depășit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru țară”, a declarat el la Digi 24.
Cele mai frecvente trei erori comise de utilizatori
Ministrul a spus care sunt cele trei greșeli pe care utilizatorii le fac cel mai frecvent.
„S-au remarcat 3 tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică.
A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă. Trebuie să înțeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo și se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze.
A treia chestiune: sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat acesta.
Autoritățile vor lua măsuri
Marcel Boloș a spus, totodată, ce măsuri intenționează să ia autoritățile în acest sens.
„În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori și este același exemplar de factură, să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greșeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus oficialul.
Potrivit ministrului, nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem.
„Suntem a 4-a țară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate și al situării țării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepții. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicații ulterioare.
Intenționăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat și să fie trimis la contribuabili în SPV (Spațiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital și acest decont foarte important”, a explicat el.
Ultimele date despre sistemul e-Factura
Luni, pe 8 ianuarie, Marcel Boloș a comunicat că, până în prezent, sistemul e-Factura a înregistrat 2.775.421 de facturi, însumând o valoare de 16 miliarde de lei. Acesta a subliniat că vârful a fost atins vineri, cu 675.000 de facturi. De asemenea, prognozează că această creștere va ajunge la un milion de facturi pe zi în cursul săptămânii.
Ministrul a subliniat că funcționează simultan cu cele două sisteme: Sistemul de raportare a facturilor în cadrul modului lor de factură electronică și opțiunea tradițională de a emite facturi și ulterior a le raporta. Indiferent de eventualele întreruperi temporare ale sistemului, raportarea trebuie realizată într-un interval de cinci zile de la emiterea facturii.
Totodată, oficialul a precizat că în cursul anului trecut au fost efectuate 87.000 de inspecții fiscale și antifraudă. Marcel Boloș a subliniat că valoarea totală a constatărilor suplimentare se ridică la 11 miliarde de lei.
A mai menționat că doar în luna decembrie s-au desfășurat 1.789 de inspecții fiscale, generând constatări suplimentare în cuantum de aproximativ 500 de milioane de lei. Cea mai semnificativă descoperire din luna decembrie s-a realizat în industria prelucrătoare, cu o sumă de 160 de milioane de lei, în cadrul domeniului Taxei pe Valoare Adăugată (TVA). Mai multe puteți citi aici.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.