Doi adolecenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
„Noile taxe îi protejează pe angajați”. Premierul Tudose i-a lăsat fără cuvinte pe sindicaliști!
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit joi cu sindicatele şi patronatele în cadrul Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. Sindicaliștii și patronii s-au declarat nemulțumiți de noile impozite pe contractele part-time, dar premierul i-a contrazis, spunându-le că măsura adoptată recent are scopul "să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public”.
Modificările fiscale anunțate în ultima perioadă de Guvern au trezit nemulțumirile sindicaliștilor, care i-au cerut premierului explicații. În replică, Mihai Tudose
„Niciuna dintre modificările fiscale pe care le avem în vedere nu are ca scop să pună presiune pe mediul de afaceri. Schimbările făcute săptămâna trecută cu privire la plata contribuțiilor sociale pentru contractele part-time au scopul să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public", a spus prim-ministrul Tudose la finalul întâlnirii.
Mihai Tudose a dat din nou asigurări că Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) vor fi plătite în continuare de către angajator.
Astăzi, la sediul Palatului Victoria, începând cu ora 10, s-a reunit la Palatul Victoria Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, la care a participat și premierul României. Printre problemele cele mai arzătoare aflate pe agendă au fost impozitarea muncii part-time, salarizarea bugetarilor și legea pensiilor.
Alte subiecte discutate au fost: reforma în administrație, legislația în domeniul fiscal, legile Justiției, îmbunătăţirea absorbției fondurilor europene și îmbunătăţirea mecanismului de consultare cu toate părțile implicate, potrivit unui comunicat al Executivului.
„Guvernul este deschis pentru o consultare constantă și de substanță pe toate aceste subiecte, pentru ca, la final, să ajungem la soluțiile cele mai bune”, a declarat șeful Executivului.
Formula asupra căreia s-a convenit la discuțiile de astăzi de la Palatul Victoria a fost ca dezbaterile pe temele mari de interes să aibă loc bilunar, în cadrul unor grupuri de lucru gestionate de Ministrul Gabriel Petrea, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și care să implice ministerele cu atribuții specifice și partenerii sociali interesaţi. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social se va reuni la interval de 2 luni.
De asemenea, legat de aplicarea noilor reglementări în domeniul salarizării sectorului bugetar, la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale funcționează deja un grup de lucru care oferă zilnic informaţiile solicitate de partenerii interesați, pentru o aplicare corectă și coerentă a legislației.
Atât patronatele, cât şi sindicatele se opun noilor impozite aplicate contractelor part-time. Tot mai multe voci, venite atât din partea oamenilor de afaceri cât şi a analiştilor economici, trag un semnal de alarmă că noile taxe vor băga în faliment firmele mici sau vor afecta angajații, transmite Realitatea TV.
Guvernul a stabilit joi că, de la 1 august, contribuţia pentru pensii şi sănătate va fi făcută la nivelul salariului minim brut pentru toţi salariaţii.
Inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord.
Potrivit Executivului, există aproximativ 1,2 milioane de salariați în regim part-time. Atât patronatele, cât și sindicatele contestă această prevedere care aduce modificări Codului Fiscal.
Astfel, CNS "Cartel Alfa" cere Guvernului realizarea unui acord cu partenerii sociali, "pentru o politică coerentă de combatere a muncii nedeclarate" și dezbaterea în Consiliul Național Tripartit de Dialog Social a măsurilor de politică fiscală pe care vrea să le introducă.
„Credem cu tărie că orice măsură fiscală are șanse mai mari să fie un succes dacă este bine argumentată, înțeleasă și mai ales asumată de către cei care o aplică sau care sunt direct afectați de ea", subliniază sindicaliștii.
Și Consiliul pentru IMM-uri a criticat dur noile taxe pentru angajații part-time impuse de Guvern. Printre efectele pe care le-ar putea avea această măsură se numără disponibilizarea persoanelor care sunt angajate doar cu timp parțial.
Măsura Guvernului de a crește contribuțiile sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații cu normă parțială a fost luată fără să se facă Testul IMM, atrag atenția reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Concret, Testul IMM trebuie efectuat obligatoriu de către inițiatorii proiectelor de acte normative, pentru a vedea ce impact ar putea avea acestea asupra firmelor mici și mijlocii.
„Niciuna dintre modificările fiscale pe care le avem în vedere nu are ca scop să pună presiune pe mediul de afaceri. Schimbările făcute săptămâna trecută cu privire la plata contribuțiilor sociale pentru contractele part-time au scopul să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public”, a subliniat prim-ministrul Mihai Tudose.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.