Restanţierii Prima Casă pot scăpa de executarea silită. Află în ce condiţii

Restanţierii Prima Casă pot scăpa de executarea silită. Află în ce condiţii

Creditele Prima Casă sunt pentru mulţi români singura soluţie prin care pot avea acces la o locuinţă. Avansul mic, ratele mici, toate îi încurajează să se înhame la un credit de până la 30 de ani. Totuşi, aceasta este o perioadă lungă de timp, în care se pot întâmpla multe, iar unii clienţi pot ajunge în incapacitate de plată. Ce se întâmplă în acel moment?

După primele trei luni de restanţe se trece la executarea silită

90 de zile. Acesta este timpul pe care îl au la dispoziţie clienţii Prima Casă pentru a-şi achita datoriile. Din acel moment, banca poate cere plata garanţiei de la stat.

Până acum statul plătea băncii 100% tot soldul finanţării şi apoi executa imobilul, de unde putea să îşi recupereze sau nu paguba. Pierderea îi revenea în totalitate statului dacă suma recuperată este mai mică. Acum, statul recuperează 50% din pierdere. Se execută imobilul, apoi se împarte 50% către bancă, 50% către stat.", au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentanţii FNG.

 

Practic, băncile au pierdut un avantaj şi acum îşi asumă jumătate din pierdere. Tocmai de aceea, este de aşteptat ca ele să fie mult mai stricte în alegerea clienţilor. Iar pentru a fi siguri că au primii acces la toate sursele de venit ale clientului, băncile pun gaj pe conturile acestuia. Deci clientul care ajunge în incapacitate de plată va avea salariul virat jumătate către bănci, jumătate către stat.

Astfel, banca este din ce în ce mai interesată să facă o selecţie mai bună a clientului. Dacă până acum era plata garantată de stat şi ştia că dacă nu plăteşte creditul, îşi recuperează integral finanţarea, acum şi-a recuperat doar 50% şi restul din imobilul finanţat. E din ce în ce mai interesată banca să aibă o atenţie sporită şi la client, şi la imobil, şi la evaluarea acestuia.", adaugă reprezentanţii FNG.

Unii clienţi pot fi scutiţi de executarea silită

Totuşi, pentru situaţiile speciale în care reţinerile din salariu generează consecinţe sociale deosebite, legea prevede că se poate decide suspendarea temporară sau totală a executării silite, în funcţie de motivele invocate de client. Un exemplu în acest sens ar fi un client care îşi pierde serviciul. Dar această mişcare se poate face doar la iniţiativa clientului, care trebuie să depună o cerere la ANAF.

Dar, executarea conturilor şi a proprietăţii nu este dorită de niciuna dintre părţi. Tocmai de aceea, în toată istoria programului guvernamental au existat aproximativ 20 de cazuri de executări. Iar pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor şi executarea garanţiei, în Prima Casă 4 a apărut posibilitatea reeşalonării, rescadenţării sau modificării valutei creditelor acordate. Acest lucru se va face însă în limitele impuse de bancă, sub rezerva verificării de către Fondul Naţional de Garantare a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordată iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.