Se dau 250 de lei de la stat! A intrat în vigoare în toată România
Schimbare importantă adusă de noua lege a Educației. Din 2024, elevii vor primi bani de la stat pentru a merge la concerte, muzee sau în excursii, prin programul național “Vouchere culturale pentru elevi”. Prin acest program, elevii vor primi pe carduri reutilizabile suma 250 de lei.
Un program național care va demara anul viitor aduce bani în buzunarul elevilor. Astfel, elevii vor primi vouchere culturale în valoare de 250 de lei, potrivit noilor legi ale educației, oficializate miercuri.
Suma va putea fi folosită de elevi pentru participarea la concerte, intrări în muzee, achiziția de cărţi sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.
Actuala lege ce reglementează învățământul, Legea 1/2011 a educației naționale, va fi înlocuită din septembrie de două legi promulgate recent de președintele țării, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.
Banii vin pe card
Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”, ce are ca scop promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare.
Mai exact, prin acest program, elevii vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți de elevi “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege.
Regulile exacte ale desfășurării programului vor trebui stabilite, în următoarea perioadă, prin hotărâre de Guvern.
Vor fi mai multe etape
Chiar dacă nu conține detalii privind desfășurarea programului, Legea nr. 198/2023 stabilește etapele implementării acestuia. Astfel, prevederile ce vizează programul naţional „Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv, începând cu anul şcolar 2024-2025, după cum urmează:
în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.
Apoi, până la finalul anului şcolar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului naţional, Ministerul Educaţiei va decide asupra continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029.
În Parlament se află, din 2021, un proiect de lege ce are, de principiu, același scop, și anume să acorde elevilor bonuri culturale, în valoare de 250 de lei. Din moment ce măsura este aproape identică cu cea din noua lege, cel mai probabil, la proiectul de lege apărut acum circa doi ani se va renunța.
Pe 4 iulie, după ce a promulgat legile educației, președintele Klaus Iohannis declara:
„Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional, dacă nu vor fi puse în aplicare (…)”.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.