Botoşani capitala dansului - Concursul Naţional de Dans „Tinere Speranţe” un maraton de coregrafie şi dans -  Galerie FOTO

Botoşani capitala dansului - Concursul Naţional de Dans „Tinere Speranţe” un maraton de coregrafie şi dans - Galerie FOTO

Tinere Speranţe, un „instantaneu” valoros pentru iubitorii dansului, muzicii şi teatrului din România. Pentru aproape două săptămâni, Botoşaniul devine capitala dansului, muzicii şi teatrului.

Activităţile dedicate celor mai atractive pasiuni ale copiilor au început la data de 4 iunie, la Teatrul Vasilache, Botoşani. Societatea Cultural-Artistică „Arlechin”, în parteneriat cu Grădiniţa cu program prelungit „Şotron” a organizat şi în acest an a treia ediţie a Festivalului Interjudeţean „Tinere Speranţe”.

Ca şi în anii precedenţi, s-au înscris foarte mulţi participanţi la toate secţiunile, din Botoşani şi judeţele apropiate Suceava, Iaşi, Vaslui, Piatra Neamţ. Cei intraţi în concurs au beneficiat de avantajul de a se califica la etapa naţională, la ediţia a XXII-a a Concursului de dans, muzică şi teatru ”Tinere Speranţe”. Acesta din urmă a avut în acest an beneficiul unui sprijin financiar mult aşteptat, cel al Consiliului Judeţean Botoşani. Parte din proiectul cultural Instantanee Botoşănene, „Tinere Speranţe” este doar una dintre activităţile Societăţii Cultural-Artistice „Arlechin” desfăşurată în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret, Cercul Ecoturistic „Car-Pates” şi Asociaţia Prometeu.

Primele zile de concurs, 5 şi 6 iunie 2015, au doborât în record orice competiţie naţională de dans desfăşurată la Botoşani. Sala de spectacole a Casei Tineretului s-a umplut de dansatori şi însoţitorii acestora veniţi din toate colţurile ţării. Au intrat în concurs aproximativ 85 de momente coregrafice, implicând 450 de dansatori. Copii de la 4 ani până la 18 au dansat folclor, dansuri moderne, dans sportiv, urban dance, dansuri clasice; balet, dans tematic sau de caracter, unele îmbinând categoriile de vârstă (open age), au impresionat juriul sever şi publicul; mai ales cel botoşănean, puţin obişnuit cu un asemenea maraton.

Dinamism, energie, veselie, implicare, seriozitate, tehnică, sensibilitate, originalitate, tot ce a descris sute de ani dansul, a rămas, paradoxal, valabil, pentru cel din zilele noastre. Graţie unor coregrafi tineri, pregătiţi, care se vede că au dus o tradiţie locală cu dibăcie şi pasiune. „Copiii dansează, iubesc dansul, vin să danseze chiar şi la Botoşani; au venit şi în noiembrie, suportându-şi toate cheltuielile, la prima ediţie a Festivalului de Balet, au venit şi acum când vizita le-a fost uşurată de sprijinul Cosiliului Judeţean, al Fundaţiei pentru Tineret şi al asociaţiei Arlechin; au venit din Bucureşti, Buzău, Roman, Bârlad, Timişoara, Bacău, Giurgiu, Ilfov, Piatra Neamţ, Vaslui, Botoşani, Ucraina şi Republica Moldova cei mai mulţi dintre ei colaboratori ai asociaţiei. Nu a lipsit nimeni, nicio modificare în desfăşurător. Oameni şi copii care iubesc dansul, cărora le place să arate ce ştiu şi să contamineze şi pe alţii. Au făcut un spectacol pe cinste, o experienţă ce nu trebuia ratată. Dar, vor mai veni!”, a declarat preşedinta asociaţiei Arlechin, Diana Damean.

Juriul a sporit dificultatea concursului

Au fost prezenţi la Botoşani renumiţi coregrafi şi dansatori din ţară, din Ucraina şi Republica Moldova: Victoria Bucun, coregraf şi colaboratoare la emisiunea “Dansez pentru tine”, Lazăr Alice Constantina, coregraf şi instructor dans a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale alături de formaţiile de gimnastică şi dans de la Palatul Naţional al Copiilor din care a făcut parte, Mihaela Bălăceanu, membru în Consiliul Internaţional al dansului CID – UNESCO, preşedinte Asociaţia Multiculturală Dance Art România, Niţă Anca Raluca, este fostă gimnastă de performanţă, Kovacs Roland din Timişoara, coregraf la ROK DANCE şi fondator la ROK ART, Francisca Cozminciuc, coregraf Clubul Sportiv Dance with me by Franciska, Timişoara, Nina Priladova coregraf la Palatul Culturii din Ungheni şi coordonator ansamblul “Struguraş” din Republica Moldova, Ştefan Răducu, dansator de performanta şi al cunoscutului artist Connect-r, Oane Chircescu Kovacs din Timişoara, campioană la Dans sportiv, coregraf ROK ART,

Luiza Apetrei coregraf Clubul ARLECHIN – filiala Timişoara, Vladimir Priladov, coregraf la Palatul Culturii din Ungheni şi coordinator ansamblul “Struguraş” din Republica Moldova, Simona Catalina Budai coregraf, profesor gimnastică fitness Addi’s Gym Botosani, membru fondator al Asociaţiei Judeţene de Dans Sportiv Botosani, Nataliya Maslyennikova reprezentant cultural al Asoiaţiei Societatea Culturala ARLECHIN Botosani în Ucraina. Cu toţii au participat şi la ediţia a II a - Convenţia Naţională a Dansului şi Coregrafiei “Dance Forum”.

În ciuda profesionalismului recunoscut, membrii juriului au apreciat activitatea copiilor pe scenă, mulţi dintre ei foarte mici, au formulat aprecieri, dar şi critici, adresate coregrafilor care au fost prezenţi la spectacolul-concurs. Concurând pentru categoriile de dansatori profesionişti, participanţii care s-au evidenţiat au fost cei din Bucureşti, Bârlad şi Roman. Anii de exeprienţă, conştiiciozitatea, unitatea grupurilor, pregătirea în diferite domanii ale dansului s-au făcut vizibile. Trupele din Botoşani nu au fost deloc în coada clasamentului, Arlechin a obţinut două trofee pentru balet şi street – dance (coregrafi Silvia Daniliuc, Flavius Alin Damean şi Ioana Anghelache) şi premii I pentru celelalte moment coregrafice.

De asemenea, au fost apreciate prestaţiile elevilor şi tinerilor de la Asociaţia “Sportul pentru ţoţi” Buzău, a doamnei coregraf Monica Avram de la Şcoala de Dans “MONIQUE” Bârlad, a formaţiilor de dans de la Asociaţia A&M DANCE CLUB – Roman cordonate de către coregrafa Alina Iuliana Boiciuc, doamnei Carmen Belicov de la Palatul Copiilor Botoşani, ale trupei Unik Dance din Botoşani, al formaţiilor de dans de la Grădiniţa Nr. 19 coordonator prof. Gabriela Vasiliu, de la grădiniţa “Floare de colţ” professor coordonator Alexandra Ciocoiu şi de la şcola nr. 11 formaţia “Angels” coordinator Manuela Feraru.

Toţi cei prezenţi au fost încurajaţi de juriu şi de organizatori

Prin momentele susţinute au dat viaţă prin dans Botoşaniului, au făcut scena Teatrului Mihai Eminescu să trepideze. „Concurenţi în competiile din ţară, nu s-au lăsat cu nimic mai prejos ai noştri. Cei mici au impresionat prin dezinvoltură, prin dorinţa de a se inegra celorlaţi care bat scena de ani de zile; au fost prinşi de val, de spectacol şi au dansat fenomenal. Sunt satisfăcut de ce a ieşit, de prezenţa impecabilă a celor ce au imntrat în concurs. Dansul nu e ceva neserios, dimpotrivă, te solicită complet. Mulţumim partenerilor de proiect, domnului Halasanu Vasile preşedintele Fundaţiei Judeţene pentru tineret Botoşani, doamnelor Aurelia Ciura, Adriana Avădănii, Elena Ghban de la Gradăniţa Şotron, celor ce n-au sprijinit şi invităm pe toată lumea să participle la spectacolele viitoare”, a subliniat Flavius Damean , organizatorul evenimentul şi coordonator al proiectului Instantanee Botoşănene.

A fost doar începutul unui proiect de success la Botoşani. Spectacolele-concurs vor continua cu secţiunile „muzică” şi „teatru” în zilele de 12, 13 şi 14 iunie 2015, la Casa Tineretului Botoşani.

Stirea anterioara

Primăria municipiului Botoșani organizează un important eveniment sportiv - Crosul Verii 2015

Stirea Urmatoare

Tâlhărie în zona Pieței Centrale: Două persoane reținute de polițiști

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.