1 Mai zi liberă! Ce a decis Guvernul pentru vineri, 2 mai

1 Mai zi liberă! Ce a decis Guvernul pentru vineri, 2 mai

Guvernul a decis ca vineri, 2 mai 2025, să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public, prelungind astfel mini-vacanța de 1 Mai.

Măsura vine în contextul în care joi, 1 mai, este deja declarată zi liberă legală, fiind marcată Ziua Muncii, iar weekendul 3-4 mai este, oricum, nelucrător. Astfel, angajații din sistemul public vor beneficia de o minivacanță de patru zile consecutive. Executivul a transmis această decizie printr-un comunicat oficial, menționând că ziua de 2 mai va fi recuperată până la finalul lunii, mai exact până pe 31 mai 2025.

Recuperarea se va face prin prelungirea programului de lucru în instituțiile publice, fără a exista posibilitatea acordării de timp liber compensatoriu. Altfel spus, angajații vor lucra suplimentar în zilele următoare pentru a compensa ziua liberă, fără alte beneficii suplimentare.

Totuși, nu toți angajații se vor bucura de această zi liberă. În unitățile unde activitatea nu poate fi întreruptă, din cauza specificului procesului de producție sau a altor particularități ale muncii, ziua de 2 mai va fi considerată una obișnuită. De asemenea, această decizie nu se aplică magistraților și instanțelor judecătorești care au procese programate pentru data respectivă, și nici persoanelor implicate în acele dosare.

Zilele libere în 2025
Iată care sunt zilele libere legale în a doua parte a anului 2025?

În luna iunie, românii beneficiază de trei zile libere:
- 1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) – Sărbătoarea Rusaliilor
- 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii

În iulie nu este prevăzută nicio zi liberă legală, iar luna va decurge fără întreruperi în programul de lucru. August aduce o singură zi liberă, dar aceasta pică într-o zi de vineri, ceea ce va permite formarea unui weekend prelungit:
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului

Septembrie și octombrie nu oferă nicio zi liberă conform legislației în vigoare. Abia în noiembrie apare o zi recunoscută oficial, dar fiind într-o duminică, nu influențează programul de lucru:
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei

Decembrie vine însă cu mai multe zile nelucrătoare, ținând cont de sărbătorile de iarnă.
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (joi) – Prima zi de Crăciun
- 26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun

Zile libere suplimentare în învățământ
În sistemul de învățământ, personalul didactic poate beneficia de zile nelucrătoare suplimentare, în afara celor legale:
- A treia zi de Paște
- 5 iunie – Ziua Învățătorului
- 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Zile libere pentru evenimente speciale în familie
Salariații pot primi mai multe tipuri de zile libere plătite pentru diverse situații personale, conform Codului Muncii:
- Căsătoria salariatului – 5 zile lucrătoare
- Nașterea unui copil – 5 zile lucrătoare (plus alte 10 zile pentru tați care urmează cursuri de puericultură)
- Schimbarea domiciliului cu relocare – 5 zile
- Decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile
- Decesul bunicilor, fraților sau surorilor – 1 zi
- Schimbarea domiciliului în aceeași localitate – 3 zile
- Îngrijirea copilului – 1 zi (pentru familii cu 1-2 copii), 2 zile (pentru familii cu 3 sau mai mulți copii)

În cazul în care aceste evenimente apar în timpul concediului de odihnă, zilele libere aferente se adaugă, suspendând temporar concediul.

Stirea anterioara

Horoscopul săptămânii 31 martie - 6 aprilie: Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară neașteptată

Stirea Urmatoare

Șofer băut, scos din trafic de polițiști

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.