Premii internaționale câștigate de botoșăneni la festivalul lui Birlic - FOTO
Teatrul tinerilor botoșăneni rămâne pe podium chiar și în pandemie. Două trupe formate din liceeni și absolvenți de liceu din Municipiul Botoșani sunt printre laureații celei de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Gala decernării premiilor a avut loc în seara zilei de 21 august, cu participarea ministrului culturii, pe scena mare a Festivalului, în curtea Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.
Date fiind restricțiile impuse de epidemia Covid-19, concursul de interpretare al trupelor de teatru a avut loc într-un mod diferit. Cele 10 trupe înscrise în competiție au trimis spectacolele în format electronic, acestea au fost vizionate pe DVD de un juriu alcătuit din actorul Dan Tudor, regizorul Gheorghe Balint, Silvia Ghilaș, profesorul Neculai Sturzu și tânăra actriță Ana Maria Fasolă.
În urma jurizării, Marele premiu al Festivalului ”Birlic” a fost acordat (Ex-aequo = în aceeași măsură) trupelor „e-Real”, din Corabia – județul Olt, și „Atelierul de Teatru”, din Botoșani, ai noștri fiind prezenți vineri la Fălticeni pentru a prezenta spectacolul câștigător pe scena din curtea interioară a Colegiului Național „Nicu Gane”.
Trupa de teatru antic „Katharsis”, din Botoșani, cu spectacolul „Nefericirile fericitului Augustin” a câștigat premiul al III-lea și am stat de vorbă cu Dorica Coca, profesorul coordonator a cărui concepție a asigurat textul, distribuția, costumele, coregrafia, fondul sonor și repetițiile, de multe ori interminabile.
„Ne-am mobilizat și am lucrat la o nouă piesă, am repetat în foișorul și livada Colegiului ”A.T. Laurian” și am trimis ulterior filmarea realizată în Aula Magna și iată că juriul a apreciat valoarea și mesajul piesei noastre. Bravo, copii!”, este mesajul profesorului Dorica Coca.
Ineditul presupus de performanțele celor din trupa ”Katharsis” constă și în faptul că sunt singura trupă de teatru antic din țară, că pasiunea lor se simte și în vacanță și chiar în pandemie, dar și în faptul că, spre deosebire de alte trupe coordonate de unul sau chiar mai mulți oameni de teatru, aici coordonatorul este un profesor de limbi clasice.
„Nu am lucrat niciodată pentru premii, am lucrat pentru a forma tineretul în spiritul valorilor transmise de înțelepciunea Antichității care a pus bazele culturii europene de astăzi. Piesa de acum, „Nefericirile Fericitului Augustin”, ne pune în față viața unui om care, deși a greșit mult la tinerețe, după cum ne mărturisește, fără nicio limită, în ”Confesiuni”, a regretat mult apoi, și ajunge Sfânt la catolici, Fericit la ortodocși. Piesa trebuie văzută pe viu pentru a simți vibrația pe care o transmit Monica, mama Fericitul Augustin, interpretată de inegalabila Ilona Dănilă, care a terminat deja C. N. ”A. T. Laurian” și Fericitul Augustin, interpretat de foarte talentatul Cosmin Lipovanu, de la C. N. ”Mihai Eminescu”. Sperăm să avem posibilitatea să vă purificăm prin teatru cât mai repede.”, ne-a explicat dr. Dorica Coca.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.