Alertă pentru toți cei care au mobil! Află localitățile din județul Botoșani unde poți fi facturat în roaming - FOTO
Toți cei care au telefoane mobile se află în pericolul de a plăti mai mult la factură dacă se află în anumite localități din țară. Și asta pentru că telefonul se poate conecta involuntar la rețelele din țările vecine. Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM) a pus la dispoziție o hartă interactivă care oferă informații despre zonele în care telefonul se poate conecta involuntar la roaming.
Toți cei care au mobil trebuie să fie foarte atenți ca să nu se trezească că s-au conectat involuntar la rețelele din țările vecine. Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM) a pus la dispoziție o hartă cu zonele identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar. Aici, se poate afla și nivelul de semnal în funcție de localitate și de rețeaua de telefonie.
Harta denumită aisemnal.ro indică localitățile în care este posibil ca telefonul să intre în roaming involuntar sub formă de puncte de diverse culori, la nivel de stradă. În plus, utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire și nivelul de semnal 2G, 3G sau 4G, pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.
„În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming”, precizează Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Care sunt localitățile cu potențial de risc
Localitățile care sunt cu potențial risc de intrare în roaming involuntar se află în judeţele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.
Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României, numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei.
Așadar, chiar dacă se află pe teritoriul României, utilizatorul va fi facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.
Pentru a evita intrarea în roaming involuntar, utilizatorul trebuie să fie atent la mesajele pe care le primește de la operatorul de rețea. Totodată, este indicat să selecteze manual rețeaua (opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei poate fi dezactivată) sau să ceară operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când călătorești în străinătate.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.