Anunț important pentru cei care au cont la bancă! E obligatoriu să…
Informaţii deosebit de importante pentru toţi românii care au cont la bancă, dar şi pentru cei care folosesc telefonul mobil sau laptopul pentru a accesa reţelele de socializare şi alte site-uri online.
Iată ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în plasa infractorilor cibernetici, care te pot lăsa foarte uşor fără bani sau fără informaţii şi documente personale.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un ghid foarte util, în şase paşi.
Gândiți-vă bine la informațiile pe care le publicați!
Atunci când completați un profil pentru crearea unui cont, nu furnizați decât informațiile necesare, unele pe care le puteți transmite cu toată încrederea.
Utilizați setările de confidențialitate și securitate și dezactivați orice funcționalități de care nu aveți nevoie.
Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să vă gândiți bine înainte de a crea un profil pe pagina respectivă.
Analizați cu atenție ce urmează să publicați, înainte de a efectua postări
Dacă sunteți sub influența unei emoții deosebit de puternice, nu este tocmai momentul ideal pentru a publica lucruri online: aceste postări vor rămâne online pentru totdeauna.
Chiar dacă le ștergeți ulterior, este posibil ca cineva să fi salvat sau retransmis acele postări.
Așteptați până când vă recăpătați calmul, apoi gândiți-vă din nou: doriți într-adevăr să publicați acest comentariu?
Țineți seama de consecințe
Dacă postați o fotografie, ați verificat dacă toate persoanele care apar acolo sunt de acord cu publicarea acesteia? Este posibil să oferiți implicit diverse informații – unde locuiți, de exemplu.
Iar atunci când postați fotografii din vacanța dumneavoastră de vis, le semnalați spărgătorilor de locuințe că nu sunteți acasă!
Analizați cu atenție ce informații urmează să oferiți înainte de a juca
Înainte de a participa la acest joc distractiv care electrizează platformele de comunicare socială, gândiți-vă la informațiile care vi se cer: numele primului animal de companie, numele mamei dumneavoastră înainte de căsătorie?
Exact acestea sunt întrebările utilizate în scopuri legate de securitate, de exemplu de către banca dumneavoastră. Răspunzând, le oferiți informații importante hackerilor.
Asigurați-vă că știți sigur cu cine comunicați
Nu uitați că autorii atacurilor de tip scam utilizează rețele de socializare, site-uri internet și trimit mesaje pe telefonul dumneavoastră, pentru a vă fura informații, bani sau identitatea.
Pentru a fi la adăpost, este suficient să evitați comunicarea de date cu caracter personal, să nu dați bani și să nu transmiteți numărul de cont decât dacă puteți verifica identitatea destinatarului prin alte mijloace de comunicare.
Urmăriți știrile despre securitatea cibernetică
Ca să fiți în siguranță online, urmăriți știrile și cereți-le rudelor și prietenilor să vă anunțe dacă au fost victima tentativelor de fraudă online aflate în circulație, cum ar fi înșelătoriile prin phishing, software malițios (precum Flubot) și site-uri false.
Fiți vigilenți în permanență!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.