Atacatorii cibernetici au trecut pe Facebook! Nu accesa aceste mesaje

Atacatorii cibernetici au trecut pe Facebook! Nu accesa aceste mesaje

Românii sunt avertizați de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) să nu acceseze aceste mesaje dacă nu vor ca datele lor să fie puse în pericol.

Atacatorii cibernetici au trecut pe Facebook
Atacatorii cibernetici se folosesc de Facebook pentru a-i induce pe utilizatori în eroare, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Metoda pe care o folosesc acum nu este una nouă, însă nu au mai folosit-o de ceva timp, iar cei care nu sunt familiarizați cu ea ar putea cădea foarte ușor în capcană.

DNSC aduce în atenția internauților că atacatorii cibernetici au început din nou să se folosească de metoda ”seamănă cu tine”. Mai precis, ei se folosesc de conturi de Facebook deja compromise pentru a trimite mesaje altor oameni în care le spune că apar într-un clip video.

Alături de clip video în cauză este și un link, care de cele mai multe ori, este malițios sau potențial fraudulos, spune DNSC.

„După valul de postări sponsorizate care propagau tentative de fraudă, atacatorii au reactivat și metoda ‘tu esti in video’. Tot prin intermediul Facebook, cu ajutorul unor conturi deja compromise, atacatorii transmit mesaje de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’ căruia îi alătură de regulă un link malițios sau potențial fraudulos”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Pericol de phishing
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a mai spus că accesarea acestor link-uri poate duce către site-uri de phishing sau site-uri care pot compromite siguranța datelor online ale oamenilor.

„Este doar o metodă de a stârni curiozitatea potențialei victime și a o determina să dea click. În trecut, accesarea acelui link de pe dispozitiv redirecționa către site-uri de phishing sau care livrau malware, astfel încât cei vizați puteau pierde accesul la conturile Meta, puteau furniza date sensibile atacatorilor sau ajungeau chiar să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă”, spune DNSC.

Recomandări de la DNSC
Nu în ultimul rând, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) spune că, dacă observați că astfel de mesaje au fost trimise de pe propriul cont, atunci trebuie să schimbați parola contului de Facebook.

Specialiștii recomandă și activarea funcției de autentificare în doi pași, cunoscută și drept 2FA.

La fel de important este să ne asigurăm și că aplicații terțe nu au primit permisiune.

DNSC recomandă verificarea setărilor de confidențialitate și scanarea dispozitivului cu o soluție de securitate.

Stirea anterioara

Încep înscrierile pentru ediția a IX-a (2023) a Atelierelor FILIT pentru traducători. Ediție online

Stirea Urmatoare

Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.