Bancnote care nu vor mai fi primite în magazinele din România. Scapă urgent de ele

Bancnote care nu vor mai fi primite în magazinele din România. Scapă urgent de ele

Banca Naționala a României a emis un anunț referitor la unele bancnote aflate în circulație care nu vor mai fi acceptate în tranzacțiile comerciale. Persoanele ce dețin astfel de bancnote trebuie să le înlocuiască cât mai curând posibil. Este important de menționat că este vorba despre bancnote deteriorate, care prezintă rupturi, lipituri, colțuri lipsă sau decolorări. Până acum, acestea erau acceptate în comerț, dar acum comercianții au dreptul să le refuze.

Cum trebuie să procedăm?
Cu toții avem prin portofel câte o bancnotă deteriorată, fie că s-a rupt și am lipit-o, fie că îi lipsește un colț sau s-a decolorat. Până acum, toate aceste bancnote se puteau folosi, iar magazinele le acceptau fără probleme. Însă, asta nu se va mai întâmpla. Acum, comercianții au dreptul să refuze să primească o bancnotă deteriorată, așa că aceia care încă mai dețin astfel de bancnote trebuie să scape rapid de ele.

Bancnotele care au anumite defecte sau sunt deteriorate se pot schimba la sediile Băncii Naționale a României. Dar trebuie reținut faptul că pentru a putea face schimbul între o bancnotă deteriorată cu una de aceeași valoare, trebuie ca aceasta să conțină toate elementele de identificare.

Ce bancnote pot fi schimbate la BNR?
În cazul în care o bucată prea mare din bancnotă lipsește, aceasta nu se poate schimbăanici măcar la Banca Națională a României. Bancnotele deteriorate care pot fi schimbate conform indicațiilor BNR includ următoarele categorii: cele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, cele care au fost rupte și lipite, cele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură, cele care au fost arse în proporție de maxim 40%, cele care sunt mâzgălite sau scrise, dar și cele care sunt pătate de cerneală.

De ce trebuie să ținem cont?
Banca Națională a României a avertizat faptul că comercianții au dreptul să refuze bancnotele deteriorate, dar anumite deteriorări nu le anulează valoarea. De exemplu, bancnotele tăiate sau rupte în proporție de maximum 40% din suprafață, sau cele lipite din mai multe fragmente care formează minimum 60% din suprafață pot fi încă acceptate la schimb. Bancnotele expuse la căldură sau cu mici zone de ardere pot fi de asemenea acceptate. Totuși, bancnotele cu inscripții lizibile în spectrul ultraviolet sau maculate cu cerneală din cauza dispozitivelor antifurt pot fi considerate suspecte și trebuie verificate cu mare atenție. BNR a anunțat că bancnotele deteriorate pot fi schimbate cu valoarea nominală integrală a bancnotei. Acest lucru înseamnă că persoanele care dețin bancnote deteriorate pot să le înlocuiască cu bancnote noi fără a pierde valoarea lor. BNR a subliniat importanța respectării acestor prevederi pentru menținerea valorii monedei și a încrederii în sistemul financiar al țării într-un comunicat oficial.

Stirea anterioara

Cum ne ajută grăsimile bune și de unde le procurăm

Stirea Urmatoare

Trei case din Pascari, Strahova și Darabani în pericol după ce funinginea depusă pe pereții coșurilor de fum s-a aprins

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.