Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu
Cum se îngrijesc crizantemele. Ce trebuie să faci neapărat înainte să vină iarna
Crizantemele sunt un element de bază în grădinile de toamnă și un simbol al bogăției toamnei. Această plantă perenă ierboasă și rezistentă este o perfectă pentru a oferi o explozie de culoare în orice grădină, dar cum se îngrijesc crizantemele? Cu câteva sfaturi simple, poți avea o flori superbe în grădina ta de toamnă.
Ce sunt crizantemele?
Crizantemele fac parte din familia Asteraceae și sunt disponibile într-o gamă largă de culori, forme și dimensiuni.
Cultivate pentru prima dată în China acum peste 6 secole, acest tip de plantă a fost inițial crescut ca o plantă asociată cu puterea vieții.
Florile de crizantemă variază de la albe la galben și portocaliu, iar frunzele sunt dense, întunecate și verzi.
Florile de crizantemă par să aibă o mulțime de petale, dar fiecare petală individuală este de fapt o floare mică. Există două tipuri diferite de flori: floare tip rază și floare tip disc.
Florile tip rază sunt ceea ce vedem tradițional ca petale, în timp ce florile tip disc formează butoanele centrale. Atunci când florile sunt grupate împreună, vedem crizantema pe care o știm cu toții.
Cum se îngrijesc crizantemele
Crizantemele sunt în general considerate plante ușor de întreținut. Ai nevoie doar tehnici de grădinărit de bază. Cu doar puțină grijă specială pentru crizanteme, grădina ta va fi plină de o mulțime de flori frumoase.
Crizantemele necesită o umiditate uniformă pentru cea mai bună creștere. Udarea constantă pe tot parcursul primăverii, verii și toamnei este esențială.
Odată ce solul este înghețat în iarnă, poți să nu mai uzi până când primăvara încălzește solul. Udarea dimineața devreme este recomandată.
Metoda ideală de udare pentru crizanteme este cea care aplică umiditate direct la baza plantelor.
Crizantemele trebuie ciupite pe tot parcursul sezonului de creștere. Acest lucru ajută planta să se ramifice, să devină mai plină și să ofere mai multe flori.
Când planta ta atinge 15 cm înălțime în primăvară, pur și simplu ciupește 2,5 cm din fiecare tulpină. Repetă acest lucru la fiecare 2 până la 3 săptămâni până în prima parte a verii.
Îndepărtează florile ofilite pe tot parcursul toamnei pentru a prelungi perioada de înflorire.
Odată ce planta a murit în iarnă, rezistă tentației de a o tăia înapoi. Dacă lași planta să „moară” natural peste iarnă vei avea o plantă mai puternică în primăvară. Curăță simplu tulpinile și frunzele moarte în primăvară.
Îngrășământ
Toate plantele au nevoie de nutrienți. Îngrășământul le oferă un impuls suplimentar de substanțe nutritive esențiale pentru cea mai bună creștere.
Creșterea crizantemei are loc în primăvară și la începutul verii. Cele în creștere sunt plante mari consumatoare. Să pui constant îngrășăminte de calitate va ajuta crizantemele tale să crească mai mari și să producă mai multe flori.
Alege un îngrășământ echilibrat, solubil în apă, pentru aplicare lunară de la începutul primăverii până în iulie. Dacă plantezi crizanteme de toamnă, așteaptă să începi aplicarea îngrășământului până în primăvară. Nu aplica toamna, pentru că acest lucru reduce de fapt rezistența crizantemelor la supraviețuirea iernilor reci.
Cum rezistă crizantemele iarna
Cheia supraviețuirii peste iarnă este o temperatură constantă a solului. Ciclurile frecvente de îngheț și dezgheț dăunează rădăcinilor și confuzează planta.
Adăugarea unui strat gros de mulci – până la 10 centimetri – poate ajuta la menținerea unei temperaturi uniforme a solului pe tot parcursul iernii. Împrăștie mulci sub crizantemele tale de îndată ce suprafața solului începe să se întărească și termostatul începe să scadă.
Folosirea unui mulci lejer, precum paiele, poate reduce compactarea și crește izolația solului.
Apoi, în primăvară, taie puțin crizantemele, oferă-le îngrășământ și ele vor fi la fel de sănătoase și frumoase ca întotdeauna.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.