Doina Federovici: 8 autogunoiere noi pentru județul Botoșani - FOTO
Șoferii români vor putea prezenta asigurarea Carte Verde şi în format PDF, la ieșirea din țară. De când se aplică măsura
Documentele internaţionale de asigurare Carte Verde, care se vor emite cu valabilitate începând cu 1 ianuarie 2025 pentru vehicule înmatriculate/întregistrate într-unul din statele aparţinând Sistemului Carte Verde, inclusiv România, vor fi considerate valabile atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic PDF, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, conducătorii de autovehicule supuse obligaţiei de asigurare RCA în România pot prezenta la ieşirea din ţară documentul de asigurare internaţională Carte Verde (ca document separat sau parte a contractului de asigurare RCA) în format electronic PDF indiferent de soft-ul, hard-ul sau sistemul de operare pe care se stochează.
Documentele internaţionale de asigurare Carte Verde completate manual nu vor fi considerate valabile şi nici recunoscute în cadrul Sistemului Carte Verde, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară.
ASF menţionează că măsurile de mai sus au fost adoptate pe baza: deciziei Grupului de lucru al Subcomitetului de transport rutier al Comitetului de transporturi pe uscat din cadrul Comisiei economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite - cea de-a 117-a sesiune, din octombrie 2022 - ca documentele internaţionale de asigurare Carte Verde să poată fi emise nu numai pe format de hârtie, dar şi în format electronic (PDF); deciziei Adunării Generale a Consiliului Birourilor din anul 2023 în baza căreia sub autoritatea birourilor naţionale din statele care fac parte din Sistemul Carte Verde este permisă utilizarea documentelor Carte Verde atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic PDF indiferent de soft-ul, hard-ul sau sistemul de operare pe care sunt prezentate de deţinătorii de vehicule/conducătorii auto, începând cu 1 ianuarie 2025.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.