Flăcări stârnite într-o gospodărie de la o afumătoare nesupravegheată
Toți stăpânii de câini sau pisici sunt obligați. Lege pentru cei care transportă animalul de companie cu mașina
Codul Rutier impune condiții stricte, pentru asigurarea siguranței atât a animalului de companie, cât și a conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic. Iar nerespectarea acestora este sancționată cu amenzi severe.
Cum transportăm animalul de companie cu mașina?
Poate părea că transportul unui animal de la un punct la altul este simplu. Însă există reguli stricte de respectat pentru a preveni incidente neplăcute sau sancțiuni.
Potrivit Codului Rutier, transportul animalelor într-o mașină este permis doar în anumite condiții. Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni severe.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul copiilor mai mici de 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, precizează articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.
Prin urmare, conform legislației, cei care transportă animale sau copii cu vârsta sub 12 ani pe locurile din față se expun riscului de a primi o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Aceasta implică aplicarea unei amenzi maxime de 3.300 de lei.
Scopul acestei legi este de a menține atenția șoferilor asupra drumului, deoarece animalele de companie pot deveni agitate sau speriate în timpul călătoriei. Există riscul ca acestea să sară pe volan sau pe pedale, ceea ce poate crea situații periculoase în trafic.
Prin urmare, se recomandă ținerea animalelor într-o cușcă sau ham special pentru mașină.
Trebuie să ții animalul de companie în cușcă sau în lesă?
Pentru a transporta un animal de companie în conformitate cu legislația în vigoare, acesta trebuie plasat pe bancheta din spate a autovehiculului. Deși nu sunt obligatorii conform normelor, cușca și centura de siguranță reprezintă cele mai bune opțiuni pentru protejarea câinelui sau pisicii tale în timpul călătoriilor cu mașina.
Deși cușca poate să nu ofere cel mai mare confort patrupedului, este cea mai simplă și sigură opțiune pentru a asigura siguranța animalului tău de companie în timpul deplasărilor cu mașina. Aceasta poate fi fixată cu centurile de siguranță sau, pentru animalele de dimensiuni mici, poate fi plasată în spatele scaunului șoferului.
O altă variantă este un scaun auto special destinat animalelor de companie. Este similar cu cel folosit pentru copii, dar vine sub forma unui coș. Acesta se fixează, de asemenea, cu ajutorul centurilor de siguranță. Este echipat cu centuri speciale pentru cățel sau pisică.
În plus, poți opta pentru un ham auto pentru câini sau pisici. Acesta este asemănător unei zgarde și se fixează în jurul gâtului și pieptului animalului de companie. Apoi, se leagă de centura de siguranță.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.