Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu
O nouă boală a explodat în Grecia. Sursa epidemiei ar fi România
O nouă epidemie de „ciuma caprelor” a izbucnit în Grecia, unde mii de animale au fost ucise. Se suspectează că sursa epidemiei ar fi România.
Ciuma caprelor în Grecia
În centrul Greciei, au fost testate peste 16.500 de capre și oi pentru pesta rumegătoarelor mici (PPR), cunoscută și ca „ciuma caprelor”, conform Reuters.
Presa din Grecia sugerează că sursa epidemiei ar fi România, unde zeci de mii de animale au fost sacrificate după apariția primului focar.
Săptămâna trecută, 9 animale din fermele din Grecia au fost confirmate ca fiind infectate cu pesta rumegătoarelor mici, potrivit unui comunicat al oficialilor guvernamentali.
Până acum, aproximativ 2.500 de animale au fost sacrificate în regiunile Larissa și Trikala, iar 16.500 de animale au fost testate.
Grecia continuă să investigheze sursa acestui focar, iar peste 100 de veterinari, atât din sectorul public, cât și militar, vor testa încă 120.000 de animale până la sfârșitul săptămânii.
Purtătorul de cuvânt a indicat că, dacă situația o va cere, vor fi efectuate teste suplimentare și că se desfășoară o anchetă epidemiologică pentru a identifica originea focarului.
„Desigur, dacă va fi nevoie vor fi mai multe teste. Este derulată o anchetă epidemiologică pentru a afla cum a izbucnit”, conform purtătorului de cuvânt.
De asemenea, autoritățile locale au impus carantina pentru capre și oi și au interzis sacrificarea acestora în regiunea Tesalia până pe 26 iulie.
Sursa probabilă – România
Potrivit publicației locale Larissa Press, bazată pe informații de la Ministerul Agriculturii, există suspiciuni că sursa focarului ar putea fi legată de importul de miei și iezi din România, însă nu există încă o confirmare oficială.
Autoritățile elene își îndreaptă acum investigațiile către importurile de ovine și caprine din România în regiunea Thessalia, pentru a urmări în detaliu răspândirea virusului.
Sâmbătă, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a identificat virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele colectate de la oile dintr-o fermă comercială din Baia, județul Tulcea, care adăpostește 49.091 de oi.
Într-un comunicat al ANSVSA se menționează că primele cazuri de îmbolnăvire au fost detectate pe 11 iulie 2024, fiind urmate de mortalități în zilele care au urmat.
„Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalităţi în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluţia unor afecţiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Judeţean Tulcea, iar pentru extinderea investigaţiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezenţa virusului PMR”, se spune într-un comunicat al ANSVSA.
Primul focar de acest tip a fost confirmat în România. Ce este Pesta Micilor Rumegătoare?
Pe 19 iulie 2024, a fost confirmat primul focar de pestă a micilor rumegătoare în România.
În conformitate cu legislația în vigoare, s-a decis sacrificarea imediată a întregului efectiv de ovine. Cadavrele vor fi ecarisate prin îngropare pe terenul fermei, într-o zonă aprobată de Garda Națională de Mediu și de Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea.
Au fost stabilite zone de protecție (într-un radius de 3 km) și zone de supraveghere (într-un radius de 10 km) în jurul focarului. De asemenea, s-au impus restricții pentru circulația persoanelor, animalelor și vehiculelor în aceste zone.
Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o infecție virală extrem de gravă, care afectează atât rumegătoarele mici domestice, cât și cele sălbatice. Această boală se răspândește foarte ușor și are o rată de mortalitate de aproximativ 70%.
Clinica PMR poate varia de la forme supraacute la subacute, manifestându-se prin febră, tulburări generale și simptome digestive și respiratorii. Pe plan morfopatologic, se observă hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, cu posibile complicații precum pneumonie sau bronhopneumonie.
Virusul care cauzează PMR poate supraviețui și se conservă la temperaturi de refrigerare și congelare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.