Acțiuni de amploare pentru siguranța cetățenilor în minivacanța de Crăciun, la Botoșani
Platforma Civică - Acţiunea 2012: 10000 de oameni pentru Unire
Peste 10 000 de oameni şi-au anunţat prezenţa duminică la cea mai mare manifestaţie publică din ultimii ani pentru unirea cu România. Marşul Unirii a stârnit ample discuţii în societatea de peste Prut în ultimele trei săptămâni. Multe partide rusofone şi-au manifestat dorinţa de a interzice acţiunea, ameninţând cu violenţe.
Reprezentanţii Partidului „Patrioţii Moldovei” consideră că organizarea pe 16 septembrie în centrul Chişinăului a marşului unioniştilor va genera vărsări de sânge şi s-ar putea solda cu anexarea Republicii Moldova la România. „Suntem convinşi că Marşul Unirii va produce tulburări de masă şi victime, cu scopul lichidării statalităţii Republicii Moldova şi al anexării la România”, susţine vicepreşedintele acestei formaţiuni, Alexandr Dobrea.
Şi prim-ministrul Vlad Filat s-a declarat împotriva marşului. „Recomand organizatorilor acestor acţiuni să renunţe la acestea, iar cetăţenilor să nu participe la ele şi să nu se lase folosiţi de inamici, indiferent de care parte sunt. Totodată, cer Ministerului Justiţiei să iniţieze o analiză amplă în vederea revizuirii legislaţiei în vigoare, astfel încât pe viitor să fie excluse acţiuni ce prejudiciază independenţa, suveranitatea şi caracterul unitar al statului”,a punctat Filat.
Pentru unirea cu România şi actiunea stradală de duminică s-au exprimat numeroşi oameni de cultură şi lideri de opinie de la Chişinău, precum maestrul Eugen Doga, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, analiştii Nicolae Negru şi Petru Bogatu. Şi primarul Dorin Chirtoacă a promis că va fi alături de marşul unionist.
Marşul Unirii este organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când partea de est a Moldovei, cunoscută sub numele de ,,Basarabia”, a fost anexată de către Imperiul Rus. Sursa: DorohoiNews.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.