Invitație la consultarea publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani
Procurorii anticorupție cer arest preventiv pentru Igor Dodon
Procurorii anticorupție din Republica Moldova au contestat cu recurs, vineri, 27 mai 2022, arestul la domiciliu al fostului președinte al țării Igor Dodon. Ei cer ca acesta să fie arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
„Procuratura Anticorupţie, informează opinia publică că, pe parcursul zilei de astăzi 27 mai 2022, procurorii au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana din 26 mai 2022 prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-preşedintelui Republicii Moldova, învinuit pe patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită”, arată Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.
Recursul a fost motivat prin netemeinicia deciziei instanței de judecată
”Procurorii şi-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanţei de judecată. Or, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privinţa persoanei vizate, însăşi instanţa a constatat existenţa bănuielii rezonabile de comitere de către persoana învinuită a infracţiunilor imputate şi prezenţa în speţă a riscurilor invocate şi susţinute prin probele anexate la demers, precum şi cele prezentate suplimentar în şedinţă de judecată de către procurori şi anume:
Procurorii au mai spus că ”argumentul invocat de către instanţa de judecată, precum că, „arestul la domiciliu poate pozitiv să influenţeze mersul urmăririi penale, cât şi procesul de obţinere a probelor asupra cazului”, nu ţine, dat fiind faptul că, procurorii au prezentat nemijlocit în şedinţa de judecată suficiente probe care confirmă că, învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele ţării, fapt confirmat prin informaţia cu privire la traversarea frontierei de stat, precum şi prin depistarea în cadrul percheziţiilor a mijloacelor financiare în valută străină, inclusiv ruble ruseşti”.
”Mai mult ca atât, însăşi învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federaţia Rusă, deţinând de asemenea şi paşaport diplomatic. Concomitent, procurorii consideră că, judecătorul la emiterea deciziei nu a ţinut cont de caracterul complex al cazului infracţional investigat şi în mod special de legătura cu anumite personaje, lista care i-a fost adusă la cunoştinţă învinuitului în şedinţa de judecată. Prin urmare, există toate premisele că, acesta va întreprinde acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului, prin dirijarea lor şi orientarea la modul în care urmează să îşi formuleze declaraţiile”, au mai transmis procurorii. Sursa: capital.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.