Sărbătoarea IEI anunță Ziua Națională la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani - FOTO
La Liceul de Artă „Ștefan Luchian” se desfășoară în perioada 25 - 28 noiembrie 2019 cea de a doua ediție a "Săptămânii Iei Românești".
Proiectul aparține Consiliului Școlar al Elevilor și constă în invitația ca, pe parcursul săptămânii premergătoare Zilei Naționale a României, atât elevii, cât și cadrele didactice să participe la cursuri și la celelalte activități purtând IA românească. Chiar dacă nu s-au conformat toți cei invitați, atât elevii cât și profesorii care au făcut-o au intrat câte puțin în atmosfera Sărbătorii Naționale ce vine. Veselia și frumusețea tinerilor, alături de marea diversitate a motivelor tradiționale din țesături, vorbesc despre optimism, culoare, eleganță și foarte multe înțelesuri.
Mai mult, pentru că artiștii au diverse moduri de a simți și exprima ceea ce simt, cei de la ”Ștefan Luchian” au îmbinat două proiecte readucând la viață nu doar ia tradițională ci și frânturi ale scenelor în care bluza tradițională românească apare în operele de artă de mare valoare. Astfel, într-un proiect coordonat de profesorul Daniela Hrițcu, elevii de la artă plastică reconstituie opere clasice printr-o tehnică numită ”reenactment”, transpunându-se în scenele din tablouri și comparând la final opera cu fotografia.
„Identitatea unui popor este dată atât de moștenirea culturală, cât și de prețuirea acesteia, astfel încât mereu se găsesc metode de a o pune în valoare. Ia, ca element al identității poporului român apare în lucrări de mare valoare ale unor artiști români precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Theodor Aman, dar și în piese ale artei universale, precum cea a lui Henri Matisse.”, ne-a explicat profesorul coordonator, Daniela Hrițcu subliniind că prin jocul de rol elevii descoperă arta de a poza ca model, dar și pe cea a fotografiei, dobândind în mod ludic cunoștințe de istoria artei.
În această săptămână, așadar, IA apare în scene celebre, sau obișnuite, în mai toate clasele Liceului de Artă, în cancelarie, ori în laboratoarele de fizică sau informatică. Este modul artiștilor de a se pregăti pentru Ziua Națională a României.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.