Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case
Activități preventive desfășurate de polițiștii de Siguranță Școlară
Prevenirea delincvenței juvenile și respectiv a victimizării minorilor prin comiterea unor fapte penale rămâne o constantă în spectrul activităților din competența Biroului Siguranța Școlară inclusiv în perioada vacanței de vară a elevilor.
În această săptămână, polițiștii de siguranță școlară au fost prezenți în centre sociale pentru copii, tabere, locuri de agrement sau școli de vară, în scopul desfășurării unor activități de informare /conștientizare circumscrise unui spectru larg de subiecte, între care prevenirea consumului de substanțe psihoactive, prevenirea implicării în comiterea de fapte penale, prevenirea victimizării, necesitatea respectării normelor rutiere, toate subiectele fiind adaptate vârstelor copiilor participanți la activități.
De asemenea, în zilele de 2 și 3 august, desfășurarea Festivalului „Zilele Nordului” a constituit o bună oportunitate pentru discuții în comunitate sau diseminarea unor materiale conținând recomandări preventive.
În același timp, polițiștii Biroului Siguranța Școlară continuă implementarea campaniei „Împreună pentru o vacanță în siguranță!”, organizată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române, campanie care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate abordării greșite a anturajului.
Pentru a parcurge pe mai departe o vacanță lipsită de pericole,
POLIȚIȘTII le RECOMANDĂ elevilor …
Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.
Nu întotdeauna când prietenii îți spun că e OK, ești în siguranță.
Nu răspunde la violență cu violență.
Dacă ești martorul unui fapte de violență, nu ține secret, povestește-le părinților sau unei persoane care poate interveni în soluționarea situației.
Nu primi cadouri / dulciuri de la persoane necunoscute și nu le oferi informații despre unde locuiești sau despre programul tău și al părinților tăi.
Dacă cineva te amenință sau te șantajează, spunând că le va face rău apropiaților tăi, povestește-le părinților, care vor găsi o rezolvare.
Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la ,,distracții” ce presupun: consumul de tutun, alcool sau substanțe psihoactive.
Fii ,,COOL” spunând NU!
Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice.
Traversează numai prin locurile marcate, pe culoarea verde a semaforului și asigură-te înaite de a o face.
Nu folosi telefonul mobil atunci când traversezi.
Atunci când te plimbi cu bicicleta asigură-te că aceasta funcționează, că ești echipat corespunzător, cunoști și respecți regulile de circulație.
…. și părinților:
Nu lăsați fără supraveghere un copil mai mic de 12 ani.
Asigurați-vă că aceștia vă cunosc numele complet și numerele de telefon.
Cunoașteți grupul de prieteni cu care își petrece timpul și discutați cu părinții acestora.
Nu-i permiteți copilului să rămână afară până noaptea târziu.
Verificați de câți bani de buzunar dispune și pe ce îi cheltuiește.
Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor.
Fiți atenți la modificările comportamentale și manifestați deschidere în ascultarea activă și înțelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră pentru identificarea împreună cu acesta a celor mai bune modalități de soluționare.
Discutați în permanență cu copii dumneavoastră și explicați-le:
• Că nu trebuie să răspundă la violență cu violență;
• Să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, tutun sau substanțe psihoactive;
• Că nu trebuie să primească daruri de la persoane necunoscute și nici să le ofere informații despre unde locuiesc sau programul dumneavoastră;
• Să nu se joace pe drumurile publice;
• Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice;
• Să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
• Să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane și să evite zonele lăturalnice și neiluminate;
• Să fie atenți la „lumea virtuală”. Să nu ofere date sau poze celor cu care vorbesc pe internet și pe care nu-i cunosc în viața reală.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.