Artistul dorohoian Aurelian Antal a plecat de lângă noi. Drum bun, maestre!

Artistul dorohoian Aurelian Antal a plecat de lângă noi. Drum bun, maestre!

A plecat de lângă noi un cunoscut artist local și național, cetățean de onoare al municipiului Dorohoi la vârsta de 75 de ani. 

Aurelian Antal a fost un artist deplin, în adevăratul sens al cuvântului, cu o bogată activitate artistică, recunoscut în grupul select şi exclusivist al artiştilor plastici din România, dar care s-a remarcat printr-o tehnică specială, pe care el a inventat-o, unică în lume, aşa-zisa pictură chimică, prin care a reuşit să creeze numeroase opere de artă. 

Născut în Ardeal, dar dorohoian prin adopţie, Aurelian Antal are în spate o bogată activitate artistică, valoarea sa fiind recunoscută în grupul select şi exclusivist al artiştilor plastici din România. Pe lângă nenumăratele picturi şi sculpturi, unele dintre ele monumentale, Aurelian Antal s-a remarcat printr-o tehnică specială, pe care el a inventat-o, unică în lume, aşa-zisa pictură chimică, prin care reuşeşte să creeze opere de artă combinând anumite substanţe pe suprafeţe metalice. Nu în ultimul rând, Aurelian Antal are o bogată activitate didactică, obţinând rezultate deosebite cu copiii avuţi în îndrumare.

 „Chiar dacă m-am născut în Ardeal, eu aici în Dorohoi am muncit şi am transpirat, până să ajung ceea ce sunt”, spunea artistul.

În 2011, artistul a devenit cetățean de onoare al municipiului Dorohoi. De-a lungul anilor, el a obținut nenumărate premii pentru operele sale: medalia de aur, la Leipzig, pentru cel mai deosebit set ceramic de cafea, medalia de excelenţă pentru design ambiental, la Bruxelles (1978); premiile I, pe ţară, la concursurile de creaţie industrială în domeniul ceramicii fine, între anii 1980-1988; medalia de bronz, pentru grafică, în anul 1992; premiul „Talerul de argint” în cadrul „Salonului de Toamnă”de la Cholet, în Franţa (1993); nominalizarea juriului din Cholet pentru noutate, în domeniul artelor plastice, datorită interpretării muzicale prin sculptură (1996); premiul I, obţinut la Madrid, în Spania (2005); premiul „Eminescu” şi medalia „Teiul de Argint” a Editurii Geea, pentru activitate în domeniul artelor vizuale (Botoşani, 2006).

Stirea anterioara

Atenție la coșurile de fum necurățate de funingine!

Stirea Urmatoare

Intervenția salvatoare a polițiștilor din Vlăsinești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.