Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare
Botoșăneanul Andrei Avădănei luptă cu hackerii pe internet
Adolescentul a câştigat 30 de premii în informatică şi a creat mai multe aplicaţii antivirus.
Andrei Avădănei are la 19 ani o carte de vizită care stârneşte invidie printre mulţi experţi în IT. Elev de liceu, tânărul este considerat unul dintre cei mai experimentaţi informaticieni din ţară, iar în judeţ nu are concurent. Pe lângă cele 30 de premii obţinute până acum la diverse concursuri, anul acesta a câştigat medalia de aur la Infomatrix, competiţie internaţională la care au participat 300 de informaticieni din 37 de ţări.
Oferă asistenţă gratuită
Andrei spune că a început să fie pasionat de IT în urmă cu cinci ani, după ce a descoperit nişte greşeli de programare la un joc video. „Eram în clasa a VII-a şi am reuşit să pătrund într-un joc pe care îl jucam în reţea cu prietenii. Câştigam doar eu şi devenea extrem de plictisitor. De atunci, m-am axat pe programare şi securitate web şi am creat aplicaţii care să ajute la stabilitatea site-urilor“, povesteşte Andrei Avădănei. Adolescentul şi-a creat propriul blog, www.worldit.info, destinat cunoscătorilor din domeniul IT. Zilnic, are cel puţin 1.500 de accesări pentru că oferă gratis sfaturi celor interesaţi să se apere de atacurile hackerilor, scrie adevarul.ro.
„Pe blog fac analize în domeniul IT şi securitate web. Dacă apare o problemă într-un program şi cineva mă sesizează, încerc să găsesc o aplicaţie prin care să o rezolv. Totul este public şi nu primesc niciun ban pentru munca mea. Vreau doar să dovedesc că mă pricep şi vreau să fiu apreciat“, spune tânărul. Blogul i-a adus notorietate şi în felul acesta a fost căutat de BitDefender.
„Lucrez ca voluntar pentru ei. Le organizez conferinţe şi concursuri, iar ei oferă câştigătorilor premii. Şi pentru Microsoft şi Oracle am făcut pe blog conferinţe şi am fost partener media. Singurele beneficii sunt că îmi acordă anumite exclusivităţi şi acces la tehnologie. Nu pot să mă plâng pentru că totuşi mă ajută mult aceste facilităţi“, precizează Andrei Avădănei. Deşi dedică informaticii în medie 10 ore pe zi, la şcolaă nu are nicio medie sub 9.00 „Prind din mers materia din clasă şi acasă este suficient să mai citesc o singură dată“, adaugă Andrei.
Vrea să plece în străinătate
Adolescentul intenţionează să plece din ţară după ce termină liceul pentru că are ofertă să urmeze cursurile unor universităţi din vestul Europei. „Nu pot să vă spun cu exactitate universitatea pe care o s-o urmez. Încă nu m-am decis. Oricum, una este în Anglia, iar cealaltă în Danemarca. La noi nu prea am ce să fac. Nici nu ştiu dacă o să mă mai întorc în ţară după ce-mi termin studiile. Sper să câştig mulţi bani din IT“, mai spune Andrei.
Ce antivirus recomanzi?
Cele mai bune sunt Avira şi BitDefender pentru că primul este gratuit şi oricine îl poate descărca de pe internet fără niciun efort, iar al doilea pentru că eu personal îl folosesc mai des şi garantez pentru el. Ambele au însă rezultate foarte bune şi niciunul nu-ţi ia din resursele calculatorului.
Care este următorul proiect la care lucrezi?
Acum lucrez la o aplicaţie de securitate web inteligentă care constă în prevenirea atacurilor asupra site-urilor şi îmbunătăţeşte stabilitatea lor. Vreau să particip cu acest proiect la o serie de concursuri naţionale şi, dacă va fi apreciat, voi concura şi la competiţiile internaţionale.
ce-i place
„Sunt pasionat de programare algoritmică, securitate IT, blog-uri şi baschet“, explică Andrei.
ce nu-i place
"Nu-mi place monotonia pentru că este principala problemă a socializării. Acum toată lumea comunică virtual şi nu este prea bine“, susţine el.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.