Depozit de fân cuprins de flăcări la Broscăuți. Pompierii din Dorohoi au intervenit pentru stingere - FOTO

Depozit de fân cuprins de flăcări la Broscăuți. Pompierii din Dorohoi au intervenit pentru stingere - FOTO

Pompierii din județul Botoșani au avut 62 de misiuni de protejare a vieții, mediului și valorilor materiale, în acest sfârșit de săptămână. 

În perioada 15 – 17 iulie 2022, s-a acționat pentru singerea a șapte incendii și acordarea primului ajutor pentru 102 persoane cu probleme medicale. Acestor intervenții li se adaugă alte patru activități de verificare a Secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, sapte misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina, patru acțiuni de recunoaștere în teren. 

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii botoșăneni, amintim:

1. În data de 17 iulie, ora 18.00, pompierii Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitați să acorde sprijin într-o misiune de căutare a unui copil de șase ani, dispărut de la domiciliul său din localitatea Mihăileni. La fata locului s-au deplasat șapte subofițeri cu o autospecială de intervenție și UTV, dar și o ambulanță SMURD. Cautările au fost efectuate în vecinăatatea localității, prin lanurile de porumb și pădurea din apropiere. După aproximativ o oră și jumatate, copilul a fost găsit la aproximativ un kilometru de locuință, într-un lan de porumb. El a fost evaluat medical la fața locului de către echipajul SMURD care a participat la acțiunea de căutare, fiind în afara oricărui pericol.

2. Pompierii de la Dorohoi au fost solicitați în aceeași data să acționeze și pentru stingerea unui incendiu de furaje în localitatea Broscăuți. Ajunși la fața locului, aceștia au constatat că flăcările cuprinseseră un depozit de fân, cu risc de extindere la anexele gospodărești. Pompierii au reușit să stingă flăcările în aproximativ o oră și jumătate, fiind salvate bunuri în valoare de aproximativ 80.000 de lei. În incendiu au ars aproximativ 18 tone de fân și 1,5 tone de coceni de porumb. Cauza probabilă a producerii incendiului este acțiunea intenționată.

3. Pompierii Punctului de Lucru de la Flămânzi au fost solicitați și ei să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o magazie și un hambar cu porumb. La fața locului s-au deplasat patru subofițeri cu o autospecială de stingere, iar flăcările au fost stinse în mai puțin de o oră, fiind salvate bunuri în valoare aproximativă de 150.000 de lei. În urma incendiului au ars o afumătoare, o magazie de 18 metri pătrați și un hambar cu știuleți de porumb. 

4. În acest interval, au fost înregistrate și trei incendii de vegetație uscată la Călinești, Cătămărăști Vale și Rădenii Noi, comuna Frumușica. În total au ars aproximativ patru hectare de vegetație, iar cauza probabila în aceste cazuri este – foc deschis în spații deschise.      

Informare preventivă

Reamintim că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. 

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale: 

1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;

2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Stirea anterioara

Cui trebuie să îi zici „La mulţi ani” astăzi! Sfânt important sărbătorit pe 18 iulie

Stirea Urmatoare

2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.