IBĂNEŞTI: Măsuri de prevenire a incendiilor de vegetaţie

IBĂNEŞTI: Măsuri de prevenire a incendiilor de vegetaţie

Primăvara, odată cu demararea acţiunilor de curăţenie specifice acestui anotimp creşte riscul producerii incendiilor de vegetaţie uscată şi ierboasă, prin arderea în condiţii necorespunzătoare a resturilor vegetale.

Pentru prevenirea apariţiei incendiilor, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Ibăneşti atrage atenţia locuitorilor comunei asupra cauzelor posibile de producere a incendiilor, măsurilor de prevenire şi  reducerea riscurilor apariţiei lor.

Conform ISU Botoşani, pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente nedorite se impune manifestarea unei griji deosebite la arderea resturilor vegetale deoarece un foc nesupravegheat poate avea consecinţe grave atât asupra celui în cauză, cât şi asupra celor din jur.

Astfel, persoanele care desfăşoară acţiuni de igienizare a terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei în gospodăriile cetăţeneşti, prin arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale sunt obligate să respecte prevederile reglementărilor în domeniu, punând accent pe un set de măsuri de prevenire a incendiilor specifice utilizării focului deschis:

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor şi miriştilor se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, a cărui emitere se face prin grija primarului, de către şeful Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau altă persoană desemnată în acest sens;

- acţiunile de ardere nu vor fi efectuate pe timp de vânt şi la lăsarea întunericului;

- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin fâşii arate;

- asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi intervenţie;

- strângerea în grămezi a resturilor vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii să se facă în locuri care să nu permită propagarea focului spre fondul forestier, construcţii, reţele electrice, conducte de gaz sau alte materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie pe o rază de 5metri în jurul fiecărei grămezi;

- asigurarea cu mijloace şi materiale de intervenţie;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

- pentru suprafeţe mai mici de 5ha, asigurarea cu substanţe şi mijloace de stingere;

- pentru suprafeţe mai mari de 5ha se vor asigura cu plug, cisternă de apă, mijloace de tractare şi personal de intervenţie;

- pentru terenuri în pantă, arderea se face pornind din partea de sus a pantei.

Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţeni riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 100-2.500 lei, conform H.G.R. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingerea incendiilor.

„Activitatea de informare şi educare a cetăţenilor privind cunoaşterea, respectarea normelor şi măsurilor de prevenire a incendiilor ocupă un rol extrem de important în asigurarea protecţiei la lucrul cu foc deschis. Nerespectarea măsurilor specifice în acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate avea consecinţe grave asupra întregii comunităţi, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi nu în ultimul rând afectarea mediului înconjurător. Respectarea strică a acestor măsuri este o obligaţie civică şi morală a fiecărui cetăţean prin intermediul cărora se pot evita adevărate catastrofe naturale. Solicităm locuitorilor comunei Ibăneşti maximă atenţie şi prudenţă în utilizarea focului, în activităţile de curăţenie a grădinilor şi gospodăriilor” a spus d-nul primar ing. Romică Magopeţ.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.