Lipsa unei linii de gardă la ORL Pediatrie era să fie fatală pentru un copil de 4 ani
Eforturile mai multor medici de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati au scăpat din ghearele morţii un copil care a ajuns în stare foarte gravă la spital după ce a înghiţit o alună.
La scurt timp după ce a înghiţit aluna, copilul a început să se sufoce, iar părinţii au cerut imediat ajutorul cadrelor medicale. Micuţul a ajuns la Secţia de Pediatrie cu o ambulanţă, fiind preluat de medici şi, în ciuda eforturilor disperate ale acestora de a-l salva, copilul a intrat în stop cardiac, fiind intubat şi iniţiate manevrele specifice de resuscitare.
Pacientul ar fi trebuit trimis la Iaşi, pentru că la Spitalul Judeţean Mavromati nu există linie de gardă la ORL, dar starea gravă a copilului a făcut imposibil transportul.
„Am preluat un copil în vârstă de 4 ani în stare gravă cu insuficiență acută respiratorie obstructivă prin absorbţia a unui corp străin. S-au iniţiat manevrele de dezobstrucţie a căilor aeriene și a fost transportat de urgenţă în UPU Pediatrie, unde însă starea copilului s-a agravat şi au fost declanşate manevrele de resuscitare, copilul intrând în stop cardio-respirator”, a declarat medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Când a văzut că starea copilului se degradează de la un minut la altul, medicul de gardă de la Secţia de Pediatrie nu a stat prea mult pe gânduri şi a pus mâna pe telefon sunând la un medic ORL-ist pediatru care se afla acasă, în timpul liber. Medicul contactat telefonic, Codrin Grozavu, s-a urcat în maşină şi în scurt timp a ajuns la spital, unde a preluat copilului şi a încercat cu ajutorul unui bronhoscop să îi scoată aluna din gât. Prima încercare a eşuat, operaţiunea fiind extrem de dificilă pentru că bronhoscopul nu este prevăzut cu o cameră de luat vederi prin fibră optică, iar medicul, practic, nu vedea nimic în interior. Nu s-a dat bătut, iar a doua încercare s-a dovedit a fi cu noroc, medicul ORL-ist reuşind să prindă aluna cu aparatul, iar mai apoi a extras-o. La scurt timp, starea copilului s-a îmbunătăţit şi a reuşit să respire singur.
Două ore a durat operaţiunea de salvare a copilului de 4 ani, micuţul fiind ulterior transportat la Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi, pentru mai multe investigaţii.
„În cei peste zece ani de activitate nu am avut parte de un asemenea caz. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă în UPU domnul doctor ORL-ist Codrin Grozavu. Era acasă, în timpul lui liber şi a venit imediat când a fost sunat. Noi ne-am mişcat cât de repede am putut, iar alături de medicii Gheorghe Niţuleac, Yassin Jaber şi Anca-Florentina Burecic, acest medic a fost salvarea respectivului copil”, a mai spus medicul Eduard Gurău.
Lipsa unei linii de gardă la ORL Pediatrie este o problemă spinoasă, pentru că degeaba există aparatură performantă, dacă nu are cine să o folosească atunci când situaţia o impune. Sursa: stiri.botosani.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.