Adeverinţa pe care să o pui neapărat în dosarul de pensie. Altfel rişti să nu primeşti nimic

Adeverinţa pe care să o pui neapărat în dosarul de pensie. Altfel rişti să nu primeşti nimic

Românii care se pregătesc să iasă la pensie trebuie să știe că mai au nevoie de o adeverință la dosarul de pensionare! Fără această adeverință, dosarul lor ar putea fi respins, după cum spune ultima prevedere gândită de autoritățile din România. Această adeverință este foarte importantă pentru ca statul să știe dacă pensionarul respectiv mai muncește sau nu.

Așadar, informații foarte importante pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie. Aceștia au nevoie de o adeverință la dosar, fără de care nu vor primi pensie! Vorbim despre o adeverință cu toate datele de contact ale angajatorului, care este necesară pentru a putea fi informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Legea 76/2022 stabilește că la dosarul de pensionare să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare. Aceasta oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Iată ce trebuie să cuprindă adeverința care trebuie atașată la dosarul de pensionare
Adeverința respectivă a fost adoptată pentru eliminara situațiilor în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, şi cuprinde următoarele:
– denumirea angajatorului,
– adresa de poștă fizică și electronică,
– date de contact telefon/fax.

Acest document trebuie trimis respectivei companii în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

– în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.
– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Legea prevede în cazul pensiei de invaliditate de gradul 3 că aceasta nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

Banca Mondială se pare că înțelege problemele pensionarilor din România
Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că se zbate pentru ca pensionarii din România să poată primi majorări la pensie. În acest sens, poartă discuții cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, care se pare că au înțeles că pensionarii din România au nevoie de pensii mai mari, față de cele negociate prin PNRR.

„Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul, dar şi înainte, când eram în opoziţie, că acel 9,4 nu este îndestulător, în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări.

Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România.

Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună. M-am bucurat ca aseară târziu să aud de la specialiştii din Banca Mondială că vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă”, a declarat Marius Budăi.

Stirea anterioara

Decizia care va înfuria milioane de clienți. Se întâmplă în marile magazine!

Stirea Urmatoare

Alegeri prezidențiale, Turul I: Prezența la ora 16:00 în județul Botoșani se păstrează sub procentul național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.