Ce trebuie să facă românii care au terenuri moștenite. E valabil și pentru cei cu titluri de proprietate. Termenul limită e 20 noiembrie

Ce trebuie să facă românii care au terenuri moștenite. E valabil și pentru cei cu titluri de proprietate. Termenul limită e 20 noiembrie

Informația pe care trebuie să o cunoască toți românii care au terenuri moștenite. Termenul limită este 20 noiembrie 2023.

Legea care a modificat mai multe lucruri pentru cei care au terenuri moștenite a intrat în vigoare anul acesta și toți românii trebuie să știe ce au de făcut până la finalul toamnei. Termenul limită este 20 noiembrie 2023.

Ce trebuie să știi toți românii care au terenuri moștenite, inclusiv cei cu titlu de proprietate
Pe 19 mai a intrat în vigoare Legea nr. 123/2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Aceasta a adus mai multe modificări cu privire la dreptul de proprietate asupra terenurilor.

Una dintre schimbări face referire la termenul limită ales pentru  pentru constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Este vorba despre 20 noiembrie 2023.

Astfel, conform noilor prevederi, deținătorii și cei care au terenuri moștenite care își doresc să-și consolideze dreptul de proprietate trebuie să respecte data limită și să depună documentele necesare la Primăriile de care aparțin.

Această oportunitate este destinată în primul rând deținătorilor sau moștenitorilor care nu s-au înscris în cooperativele agricole de producție, nu au cedat terenurile statului și nu le-au prin acte de transfer de prooprietate.

Cei care vor să obțină titluri de proprietate trebuie să știe că terenurile trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este necesar ca pământurile să fie înscrise în evidențele agricole și cadastrale și să fie corect înregistrate în evidențele fiscale.

Pe de altă parte, este interzis ca terenurile să figureze în alte cereri de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate depuse de altcineva și nici să nu existe un titlu de proprietate emis anterior.

Ce documente sunt necesare
Astfel, pentru a obține titluri de proprietate, conform legii, sunt necesare următoarele documente: o cerere oficială și copii autentificate ale actelor de identitate și ale actelor de stare civilă- de naștere, de căsătorie.

Dacă persoana care solicită este moștenitor, este nevoie și actele care atestă decesul și calitatea de moștenitor. Totodată, un document foarte important este un memoriu tehnic. El trebuie  întocmit și validat prin semnătură și ștampilă de către o persoană autorizată de către ANCPI/OCPI.

Acest memoriu trebuie să demonstreze că pentru terenul cu pricina nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pe de altă parte, o persoană autorizată de aceeași instituție trebuie să întocmească un plan de amplasament și de limitare a imobilului. Acesta rebuie să respecte Anexa nr.16 la Regulamentul de recepție și înscriere în evidențele cadastrale și carte funciară, aprobat prin ordinul Directorul general al ANCPI, nr. 600/2023, și să nu coincidă cu imobilele limitrofe.

Persoanele care vor să obțină titluri de proprietate trebie să mai prezinte o adeverință de la Primărie, pe care să fie înscrisă suprafața trecută în Registrul Agricol, precum și un certificat de atestare fiscală.

Dacă terenul a fost subiectul unei cauze aflate pe rolul instanțelor judecătoreștil. doritorii sunt obloigați să adauge la dosar și o declarație pe propria răspundere că decizia a rămas definitivă. Documentele pot fi predate personal sau trimise prin poștă, scrie phonline.ro.

Stirea anterioara

Horoscopul săptămânii 13-19 noiembrie. Luna Nouă aduce noi șanse și oportunități pentru toate zodiile

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.